Haigekassa pakub meedikutele palgatõusu kahe aasta jooksul

Pilt on illustratiivneHaigekassa nõukogu andis haiglate liidule volituse võtta meditsiinitöötajate ettepanek vastu tingimusel, et streik lõpeb kohe ning palgatõus tuleb kahe aasta jooksul.

Haigekassa nõukogu andis haiglate liidule volitused teha läbirääkimistel pakkumine, mille kohaselt tõuseb hooldajate palk vähemalt 23,2 protsenti, õdede palk vähemalt 17,5 protsenti ja arstide palk vähemalt 11,7 protsenti, mis on jagatud kahele aastale. Seega tõuseks järgmisel aastal hooldajate palk 13,7, õdede palk vähemalt 9,7 ning arstide palk vähemalt 6,1 protsenti, teatas haigekassa.

Ambulatoorse eriarstiabi esmane visiit pikeneb viie minuti võrra, mis võimaldab arstil patsiendiga põhjalikumalt tegeleda ja seeläbi tõsta arstiabi kvaliteeti.

Juhul, kui haiglad ja tervishoiutöötajad saavutavad kokkuleppe ning streik lõpetakse, lisab haigekassa juhatus need numbrid ka järgmise aasta eelarvesse, mida nõukogu koguneb arutama 19. oktoobril oma korralisel istungil.

Haigekassa teatel kehtib pakkumine töörahu taastumisel, mis tähendab streigi lõpetamist.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles BNS-ile, et ta ei soovi haigekassa pakkumist kommenteerida enne haiglate liidult ametliku pakkumise saamist, kuna meditsiinitöötajad peavad läbirääkimisi haiglatega.

"Pärast tuliseid vaidlusi jõudsime ettepanekuteni, mis nõukogu hinnangul on väga väärikad, väärtustavad kõiki tervishoiutöötajaid ja võimaldavad hooldajatele ning õdedele suuremat palgatõusu. Küll oli selge arusaamine, et väljapakutud lahendus saab jõustuda vaid töörahu taastumisel ja streigi lõpetamisel," ütles haigekassa nõukogu esimees, sotsiaalminister Hanno Pevkur. Minister lisas, et haigekassa nõukogu liikmete suhtumine tervishoiutöötajate nõutavasse palgasoovi väga erinev.

Tervishoiutöötajad ja haiglajuhid tegid kolmapäeval ettepaneku suurendada ambulatoorses esmases visiidis arsti ja õe tööaega 20 protsendi võrra ning iga statsionaari voodipäeva kohta suurendada arsti ja õe arvestuslikku tööaega 16 protsendi võrra. Miinimumtunnitasude osas tegid tervishoiutöötajad ja haiglajuhid ettepaneku võtta haigekassa jaotamata tulemist 2013. aastal kasutusele seadusega maksimaalselt lubatud osa ja tõsta hooldajate miinimumpalka haigekassa hinnakirjas 23 protsenti, õdedel 17,5 protsenti ja arstidel 11 protsenti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD