Õiguskantsler: Venemaalt toodava kütuse maksustamist tuleks muuta

Õiguskantsleri Indrek Tederi hinnangul ei ole maksu- ja tolliameti tegevus Eesti maanteepiiripunktides Venemaalt sõiduki standardpaagis sissetoodava kütuse maksustamisel kooskõlas õiguspärasuse ja hea halduse tava nõuetega ning seda tuleks muuta, nagu ka aktsiisiseadust.

Õiguskantsler saatis neljapäeval rahandusminister Jürgen Ligile ja maksu- ja tolliameti juhile Marek Helmile soovituse olukorra parandamiseks piiril. Teder soovitas ministril algatada alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse korrastamiseks eelnõu, mille käigus tuleks tunnistada kehtetuks kütuse maksustamisel segadust tekitanud sihtkoha kriteerium ning sätestada Euroopa Liidu (EL) õigust ja põhiseadust arvestavad meetmed piiriäärse ebaseadusliku kütuseäriga võitlemiseks, teatas õiguskantsleri büroo.

Teder soovitas Ligil ka kaaluda vajadust kehtestada aktsiisiseaduses piirialade elanikele madalamad maksuvaba kütuse piirmäärad ning algatada selleks asjakohase eelnõu koostamine. "Madalamate piirmäärade kehtestamisel palun arvestada maksunormidele põhiseadusest ja EL-i õigusest tulenevate kõrgendatud selguse ja määratletuse nõuetega ning aktsiisi- ja käibemaksuvabastuse direktiivis kehtestatud maksuvabastuse võimaldamise eesmärgiga," kirjutas õiguskantsler.

Maksuhalduril soovitas Teder seadusmuudatuste jõustumiseni loobuda sihtkoha kriteeriumi rakendamisest ning arvestada, et inimene võib EL-i õiguse järgi aeg-ajalt tuua Venemaalt omatarbeks maksuvabalt kütust. Maksuvabalt võib kütust tuua sõiduki standardses kütusepaagis.

"Asjaolu, et maksu- ja tolliamet jättis aastaid kütusega äritsevatelt inimestelt impordimaksud kogumata, ei õigusta täna maksuvabastuste kohaldamata jätmist neile, kellel on selleks EL-i määruste ja direktiivide järgi õigus," märkis Teder.

Ühtlasi taunib õiguskantsler maksude arvestamist läbi sihtkoha kriteeriumi. Inimene peab selle kriteeriumi järgi arvestama ja tasuma maksud kütuselt, mida ta ei vaja piirilt sihtkohta sõiduks. Kuna sihtkohast sõltub maksu- ja tolliameti hinnangul maksusumma, venivad tollipunktides vaidlused inimese sõidu sihtkoha ning selle tõendamise üle.

Tederi sõnul nõuab maksu- ja tolliamet inimeselt maksuvabastuse saamiseks Eestist kindla kontrollipunkti kaudu lahkumist, kui väidetav sihtkoht ei asu Eestis. "Ühelgi maksu- ja tolliameti ametnikul ei ole õigust nõuda, et inimene liiguks kütuselt maksuvabastuse saamiseks teatud kindlaid maanteid pidi," lisas ta. "See oleks vastuolus põhiseaduses sätestatud liikumis- ning tegevusvabadusega."

Segadused piiril algasid tänavu juunis, mil maksuhaldur muutis oma praktikat sõiduki standardpaagis imporditava kütuse maksustamise osas. Kuni selle ajani ei takistanud amet sõiduki standardpaagis maksuvaba kütuse toomist Venemaalt isegi siis, kui seda tehti mitu korda päevas.

Õiguskantsler soovib rahandusministrilt ja maksu- ja tolliameti juhilt soovitusele tagasisidet hiljemalt 15. novembriks.

Teder vastab samal teemal riigikogu liikmete arupärimisele 22. oktoobril.

Comments  
  +4
Tere. lgp. Inno Tähismaa tehke palun üks reportaaz Luhamaa piiripunktist? kas meie Eesti Vabariigi Maksu ja Tolliametile läheb korda riigi õiguskantsleri näpuviibutus ja Eoroliidu Seadused? mis piiril ikka toimub- kas lastakse vastavalt ja millistele seadustele inimesi auto täispaagiga üle või ei? tänan tähelepanu eest.
  +6
Kahjuks on õiguskansleri jutt vaid soovituslik ning kantsler toob välja kitsaskohad, millele paks riigikogu tähelepanu pöörams aga kas see nii on , on teine asi
  +12
sellist juttu, et piiril läks mölluks lahti siis, kui ülemaks (lõuna Eestis)sai mees, kes on ise õliliidu juhatuse liige
  +1
No ei saa artiklist aru, milline olukord siis piiril täna valitseb?kui toon täipaagi vene kütust ja olen rahvastikuregistri järgi Võrumaa elanik kas tulevad siis maksud kaela v mitte?terv.
  +6

Quoting oodo:

Kahju tõesti tolliametnikest kes täidavad käske ja peedistavad inimesi.


et a la tollimees, hüppa lõkkesse ve? Omal peab ka ikka midagi pööningul olema!
  +6
Kahju tõesti tolliametnikest kes täidavad käske ja peedistavad inimesi.
  +6

Quoting Tamula Vanake:

Kas piiril omavolitsejaid -inimõiguste rikkujaid keegi karistab ka või jäetakse see rahva mureks ?


et sa siis arvad, et piiril töötavad ametnikud ise olid selle kõik välja mõelnud ja omavolitsesid. Kullake, see tuli ikka kõrgemalt poolt, aga nii peenelt, et ühtegi kirjalikku korraldust ei jagatud. Kogu viimane reform oli üles ehitatud sellisele taktikale, küllap poliitiline tellimus.
  0

Quoting Ei tea:


Quoting troll:

no siin küll päälkiri ja tekst kokku ei lähe!


Mu arust küll on õige.


Nüüd on jah, alguses oli tuututamine venega piirileppest!
  +12
Kas nüüd siis ...... parem pool, sammu marss...kohtusse omi rahasid tagasi saama.
Isegi tavainimene nagu mina, sai ammu aru, et MTA ei ole see ütleja, kas sõidan koju, või Tallinna poega vahipataljoni külastama. Või Riiga, Poola või teab kuhu.
Väga häbematu ja imestamapanev kuidas sellised asjad Eestis toimuda saavad.
Loomulikult on vaja seadused üle vaadata, sest neid seadusi kunagi tehes, ei ole sõnameistrid ja lausemeistrid küll täie mõistuse juures olnud....sihtpunkti....
Mis mõttes? Ikka ise otsustan kuhu ja mis teed mööda mul vaja sõita on.
No tänane piiriületus Koidulas, viisakas kohtlemine. Et MTA töötajal peab ka viisakus ja etikett paigas olema!!!!
Aitäh hr.Õiguskantsler Teder. Kui tööasjus vaja venemaal käia, nõuan MTA töötajatelt endaga viisakat käitumist.
  +8
Õiguskantsleri jutt on õige ja asjalik, aga kas saab rääkida Eestis, kui anarhilises ühiskonnas põhiseadusest, demokraatiast jne., taolises ühiskonnas ei kehti inimõigused, vabadus, heaolu, rahva arvamused. Kindlasti saab õiguskantseril raske olema rahva heaolu nimel Eesti kuritegelike jõududega kompromissi leidmine.
  +14
Kas piiril omavolitsejaid -inimõiguste rikkujaid keegi karistab ka või jäetakse see rahva mureks ?
  +3

Quoting troll:

no siin küll päälkiri ja tekst kokku ei lähe!


Mu arust küll on õige.
  +2
no siin küll päälkiri ja tekst kokku ei lähe!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD