RIA: olukord küberruumis on üldiselt rahulik

Foto: Aigar NagelRiigi Infosüsteemi Ameti (RIA) andmetel oli neljapäeval olukord küberruumis üldiselt rahulik, ette on tulnud väiksemaid intsidente.

RIA pressiesindaja teatel algas neljapäeva hommik märkimisväärsete sündmusteta. Keskpäeval esines poole tunni vältel Ekspress Grupi väljaannetega tehnilisi probleeme, mis ei olnud teadaolevalt seotud pahatahtliku tegevusega internetis. Kella 14 paiku tekkis lühiajaline tõrge Politsei- ja Piirivalveameti veebilehe politsei.ee kättesaadavusega.

Pärastlõunal laekus RIA-le info, et maanteeameti alamlehelt www.mnt.ee/bra on lekkinud veebilehe kasutajate ja toimetajate kasutajanimed ja parooliräsid. Maanteeameti andmetel sisaldas veebileht avalikku teavet 2006. aastal toimunud Balti Maanteeliidu 26. konverentsi kohta. Internetis avaldatud mnt.ee/bra veebilehe toimetajate ja kasutajate tabel on pärit aastatest 2003 ­ 2010.

Neljapäeval kella 18 ajal oli liikluskoormus riigivõrkudes tavapärane. RIA spetsialistid jälgivad endiselt olukorda ja kutsuvad inimesi üles internetis targalt käituma ning lapsevanematel oma laste internetitegevusel silma peal hoidma.

Videokeskkonda Youtube pandi esmaspäeva õhtul üles video, milles häkkerite võrgustiku Anonymous esindajana esinev tegelane hoiatab Eestit küberrünnaku eest, kuna "siinne valitsus ei austa oma rahvast".

Sotsiaalvõrgustikes Twitter ja Facebook teatati kavast käivitada Eesti-vastase küberrünnak juba möödunud nädala reedel. Rünnaku alguseks oli kavandatud kolmapäev, mis hiljem lükati edasi reedele.

Anonymous on omavahel lõdvalt seotud rahvusvaheline häkkerite rühmitus, mis sai alguse 2003. aastal. Rühmituse nime alt on korraldatud mitmeid edukaid rünnakuid suurkorporatsioonide ja valitsusasutuste vastu. Viimase paari aasta jooksul on rühmituse nime kasutamine RIA andmetel sagenenud. Rühmitus on võtnud sõna maailma erinevates riikides, kusjuures sõnumid on reeglina üles ehitatud vastandamisele.

2012-10-11 - RIA: kolmapäeval prooviti rünnata mõnda Eesti veebilehte

2012-10-09 - Anonüümsed häkkerid ähvardavad Eestit rünnata


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD