Ilves loodab pantvangide vabastamist

Toomas Hendrik IlvesPresident Toomas Hendrik Ilves avaldas lootust, et Nigeeria rannikul röövitud laeva Bourbon Liberty 249 meeskonnaliikmed vabastatakse ja nad naasevad koju.

"Eesti kodanik on maailma ühes keerulises ja ohtlikus paigas jälle hätta sattunud. Teist ööpäeva töötavad paljud meie ametnikud rahvusvahelises koostöös selle nimel, et saada selgust üleeile [esmaspäeval] Nigeeria rannikul piraatide poolt röövitud Eesti meremehe saatuses," teatas president.

"Ma ei kahtle meie ametnike professionaalsuses ning loodan, et laeva Bourbon Liberty 249 röövitud meeskonnaliikmed vabastatakse ja nad naasevad koju," ütles riigipea. "Seniks aga olgem oma mõtetes toeks Eesti ja Venemaa pantvangistatud meremeestele ning muidugi nende lähedastele, kellele ootamine on kõige raskem."

Kurjategijad võtsid esmaspäeval Aafrikas Nigeeria rannikul pantvangi kuus Venemaalt pärit meremeest ja ning ühe Eesti kodakondsusega meremehe.

Bourbon Liberty 249  FOTO: InternetVälisministeeriumi pressiesindaja sõnul teavitas laevafirma Bourbon teisipäeval välisministeeriumit, et ettevõttele kuuluva laeva Bourbon Liberty meeskonna seitse liiget, kelle hulgas on ka üks Eesti kodanik, on Nigeeria ranniku lähistel piraatide poolt röövitud. Kurjategijad viisid seitse meremeest laevalt minema, laeva ennast pantvangistajad ei kaaperdanud.

"Välisministeerium tegeleb küsimusega koos teiste vastavate ametiasutustega ning on ühenduses Eesti kodaniku lähedastega ja laevafirma esindajatega," ütles pressiesindaja.

Venemaa saatkond Nigeerias kinnitas meremeeste röövimist.

"Hoiame ühendust laeva omanikfirma ning Nigeeria julgeolekuteenistustega, et selgitada juhtunu üksikasju," lausus Venemaa ajutine asjur Nigeerias Valeri Sapošnikov.

Pariisis asuva firma Bourbon SA teatel ründasid relvastatud kurjategijad laeva Bourbon Liberty 249 ja võtsid seitse inimest pantvangi. Laeva kurjategijad ei kaaperdanud. Üheksal alusel olnud meremehel õnnestus pantvangistajate käest pääseda. Ettevõtte teatel on laev koos põgenema pääsenud üheksa meremehega teel Nigeri deltas asuvasse Onne sadamasse.

Bourbon SA teatas oma avalduses, et ettevõte moodustas kohe pärast inimröövi kriisiüksuse, mis teeb endast kõik, et pantvangistatud meremehed võimalikult kiiresti vabastada.

Tegemist on piirkonnaga Nigeerias, mis on oluline naftatootmispiirkond. Laeva omanikfirma Bourbon SA teeb Nigeri deltas koostööd Prantsuse kütusefirmaga Total SA.

Röövitud meremehed töötavad laeval Bourbon Liberty 249, mis on puksiir- ja naftapuurtorni ankrutõstelaev. Luksemburgi lipu all sõitev Bourbon Liberty 249 on ehitatud 2011. aastal. Laev on 60 meetrit pikk ja 15 meetrit lai.

Eestist pärit meremehi on varem kahel korral pantvangi võetud

Kaks varasemat juhtumit leidsid mõlemad aset 2008. aastal.

2008. aasta 28. mail kaaperdasid Somaalia piraadid Saksa aluse Lehmann Timber, mille pardal oli 15 inimest, nende seas neli Ukraina kodanikku, Vene kodanikust kapten ja eestlasest tüürimees.

8. juulil vabastasid piraadid meremehed 750 000 dollari suuruse lunaraha vastu. Algul nõudsid piraadid üle miljoni dollari.

2008. aasta 7. novembril kaaperdasid piraadid Somaalia rannikul Adeni lahes Bahama lipu all seilanud Taani firma kaubalaeva CEC Future. Laev oli teel Lähis-Idast Aasiasse.

Meeskonna 13 liikmest viis olid Eesti elanikest meremehed. Pärast pikki läbirääkimisi vabastasid kaaperdajad laeva lunaraha eest 2009. aasta 15. jaanuaril.

Comments  
  +2
elu selline

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD