RIA hoiatab Skype kaudu leviva pahavara eest

SkypeRiigi Infosüsteemi Ametini (RIA) on Kaitseliidu küberkaitseüksusest jõudnud info suhtlusprogrammi Skype kaudu levivast uuest pahavarast, mis nakatab kasutaja arvuti talle saadetud lingil klikkides.

Esialgu ei tuvasta pahavara ükski levinumatest viirusetõrjeprogrammidest, teatas RIA pressiesindaja BNS-ile.

Seoses pahavarapuhanguga tuletab CERT Eesti meelde, et suhtlusvõrgustikes jagatud linkide puhul tuleks kahtluse korral sõbralt üle küsida, kas postituse tegija oli ikka tema. Eriti siis, kui tegemist on võõrkeelse või vigases emakeeles tehtud postitusega. Ettevaatlikuks peaks tegema ka see, kui sõbra öeldu ei klapi kuidagi tema tavapärase sõnavara, iseloomu või huvidega.

"Samuti võiks kaaluda, kas iga jagatud foto või video vaatamisest saadav meelelahutus kaalub üles oma arvuti nakatumise riski. Nakatunud arvuti aitab omakorda kaasa pahavara levimisele. Pealtnäha tühine hiireklõps võib halvemal juhul viia suhtlusvõrgustiku või meilikonto hõivamiseni ja arvutikasutaja identiteedi alt toimepandud pettusteni. Eesti arvutikasutajatel on pahatahtliku küberkavatsuse tuvastamine kergem, kui suheldakse oma sõpradega emakeeles," ütles CERT Eesti infoturbeekspert Triin Nigul.

CERT Eesti on RIA osakond, mis tegeleb Eesti arvutivõrkudes toimuvate turvaintsidentide käsitlemise ja ennetamisega ning kasutajate turvateadlikkuse tõstmisega.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD