Sigaretipakidele tulevad šokeerivad hoiatuspildid

Ka Eestis hakatakse sigaretipakkidele kleepima šokeerivaid hoiatuspilte, pildid valitakse välja kõigile EL-i riikidele ühiste fotode seast, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sotsiaalministeerium ei soovinud enne ministeeriumide kooskõlastusringi eriti üksikasjalikult kommenteerida, milliseid olulisemaid muudatusi aasta aega koostatud tubakapoliitika alusdokumendis ehk niinimetatud rohelises raamatus tubaka kättesaadavuse, reklaami, hinnapoliitika, teavituse ja muu sellise jaoks soovitatakse. Kindel on aga, et raamatus on sees eurodirektiivist lähtuv ettepanek varustada sigaretipakid pilthoiatustega.

Sigaretipakkidele nõutavad fotod on kõigile EL-i riikidele ühesugused. Iga riik saab 42 pildi seast valida, millised ta kasutusele võtab – kas leebemad või karmimad. Pilthoiatusi tuleb kokku valida 14, iga hoiatusteksti jaoks üks pilt.

Sotsiaalministeeriumi keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juhi Aive Tellingu sõnul võttis töörühm pildivaliku aluseks uuringute andmed fotode efektiivsuse kohta ning töörühma liikmete endi teadmised ja kogemused. "Töörühm ei ole mingeid lõplikke otsuseid piltide osas veel teinud," ütles Telling.

Tellingu kinnitusel on uuringud näidanud, et pilthoiatused mõjuvad rohkem kui ainult hoiatav tekst, eriti vähese kirjaoskusega inimeste ja laste puhul.

Hoiatuspiltidega sigaretipakid on juba kasutusel mitmel EL-i liikmesriigis, nagu näiteks Lätis, Belgias, Prantsusmaa, Ungaris, Maltal, Rumeenias, Hispaanias ja Ühendkuningriigis.

Valitsus hakkab tubakapoliitika rohelist raamatut arutama aasta lõpus.

EL-i liikmesriigid peavad direktiivi järgima hakkama hiljemalt 28. märtsil 2014.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD