Mart Laar kaalus 1990. aastate alguses "surmaeskadroni" loomist

Mart Laar  FOTO: VTMart Laar plaanis 1990. aastate alguses luua peaministrina salajase "surmaeskadroni", mille ülesandeks oleks saanud toona Eestis võimust võtma kippunud kurikaelad maha lüüa, kirjutab Postimees viitega reedel ilmunud ajakirjanik Kalle Muulu uuele raamatule "Isamaa tagatuba".

Muuli ütles, et kui üritada leida suurimat raamatus sisalduvat uudset fakti, siis see võiks olla just Laari plaan teha niiöelda surmaeskadron.

"Kuna kuritegevus oli nii tohutu suur, siis plaanis peaminister teha omakohturühmituse, salajase üksuse, mis läheks ja lihtsalt lööks kurjategijad maha," rääkis autor. "Seda arutati päris tõsimeeli, peaminister võttis ette samme sellise üksuse rahastamiseks ja sellele juhi leidmiseks. Seda küll ei tehtud, aga plaan oli päris tõsine."

Muuli sõnul jäi ettevõtmine ellu viimata. "Ühest küljest muutusid olud, kuna Asso Kommer tegi parajasti sedasama, puhkes tulevahetus ja Kommeriga läks väga pahasti," viitas ta 1993. aastal lahvatanud Pullapää ehk jäägrikriisi sündmustele.

Teiseks oli idee vastu mitu tippametnikku, näiteks kaitsepolitsei juht Jüri Pihl, kelle väitel tekkinuks küsimus, kes maha lüüa ja kes ellu jätta.

Raamat räägib erakonna Isamaa sünnist ja Laari esimesest valitsusest aastatel 1992–1994, jutustab tolle õnnestumistest, ebaõnnestumistest ja skandaalidest. Autor märkis, et kuigi seda esitletakse Laari valitsuse 20. aastapäeva konverentsil Estonia teatris, on tegu nüüdsest IRL-ist sõltumatult valminud teosega.

Raamat põhineb 30 toonase tähtsa otsustajaga tehtud intervjuul ja arhiivimaterjalidel.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD