Eestlaste seas on jätkuvalt populaarseim partei Reformierakond

www.reform.eeKui eestlastest valijad toetavad kõige rohkem Reformierakonda ja teisena sotsiaaldemokraate, siis mitte-eestlased Keskerakonda, selgub rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori erakondade toetusuuringust.

Valimisealistest eestlastest annaks oma hääle Reformierakonnale 40 protsenti vastanutest. Kindlal teisel kohal eestlastest valijate eelistustes on Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kelle poolt hääletaks riigikogu valimistel 25 protsenti.

Kolmandal ja neljandal kohal on väikese vahega Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Keskerakond, kellele eestlastest valijatest annaks oma hääle vastavalt 14 ja 12 protsenti.

Valimiskünnisega võrdse ehk viieprotsendilise toetuse kogus oktoobris eestlastest vastajate seas Erakond Eestimaa Rohelised.

Keskerakond on jätkuvalt kõige populaarsem partei mitte-eestlaste seas, kellest 76 protsenti annaks oma hääle sellele parteile. Mitte-eestlaste eelistustes on teisel kohal Reformierakond 11-protsendilise toetusega ja kolmandal sotsiaaldemokraadid kaheksaprotsendilise toetusega. IRL kogus oktoobris mitte-eestlaste seas kolm protsenti toetust.

Kui võrrelda oktoobrikuu rahvuste lõikes tehtud küsitlust septembrikuisega, siis märkimisväärseid muutusi toimunud pole. Ainsaks muutuseks on Reformierakonna toetuse tõus mitte-eestlaste seas teisele kohale ja sotsiaaldemokraatide langemine kolmandale. Arvestades valimi suurust ja mõlema partei toetusnumbrite väiksust, ei ole see muutus eriti oluline.

Emor küsitles ERR-i uudistetoimetuse tellimusel 26. septembrist 17. oktoobrini 896 valimisealist kodanikku. Emor näitab erakondade reitinguprotsente vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. See muudab tulemused võrreldavaks riigikogu valimiste olukorraga. Vastajate rahvusliku jaotuse erakondade vahel esitab Emor kolme kuu kaalutud keskmisena.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD