Menu

.      

Politsei kutsub inimesi kandma asulavälisel teel helkurvesti

vtIda prefektuuri korrakaitsebüroo juhi Tarmo Tammiste sõnul näitas reede õhtul Lääne-Virumaal inimese surmaga lõppenud liiklusõnnetus jalakäijatele enda nähtavaks tegemise vajalikkust ning ta kutsus kõiki inimesi asulavälisel teel kandma helkurvesti.

"Arvestades hetke ilmastikuolusid, teeb politsei üleskutse kanda asulavälisel teel helkurvesti, mis küll pole kohustuslik, kuid mis teeb inimese kõigile autojuhtidele kindlasti nähtavamaks, kui vaid helkuri kandmine. Lisaks näidakem üles empaatiavõimet ning kontrolli oma lähedasi, et kodust väljudes oleks kinnitatud helkur," märkis Tammiste.

Tema sõnul on tänavu Virumaa teedel hukkunud juba 18 inimest, kahjuks nendest enamus kas enda tegevusetuse või kuritahtliku käitumise tagajärjel.

Ta tõdes, et helkuri kandmise kohustus ei ole seaduseandja poolt formaalne nõue, vaid sellel on suurem eesmärk - seda kandes muutub jalakäija sõidukijuhtidele paremini nähtavaks ning teeb enda liiklemise märgatavalt turvalisemaks. Korralik helkur on auto lähitulede valguses nähtav juba 130-150 meetri kauguselt. Kuigi jalakäija näeb tuledega autot juba kaugelt, eristab autojuht ilma helkurita jalakäijat lähitulede valgusvihus alles 30-40 meetri kauguselt.

"Pimedas sõites häirivad juhti veel vastusõitvate autode tuled, kriimustused ja mustus esiklaasil või vihm ja udu, mistõttu halb ilm võib peaaegu poole võrra vähendada seda teepikkust, millel autojuht helkurita jalakäijat märkab. Halvemal juhul on see vaid 15-20 meetrit, mis ei ole piisav, et juht suudaks pidurdades jalakäijale otsasõitu vältida. Kiirusel 90 km/h on auto peatumisteekond kuival teekattel ligikaudu 70 meetrit. Samas märjal või lumisel teekattel on peatumisteekond märgatavalt pikem. Seega asulavälisel teel toimunud otsasõidud lõpevad kas jalakäija surmaga või üliraskete vigastustega," tõdes Tammiste.

Lääne-Virumaal Rakke vallas hukkus reede õhtul liiklusõnnetuses jalakäija. Sõiduauto Toyota Corolla, mida juhtis 64-aastane Aleksei, sõitis kella 20.30 ajal otsa keset teed tumedates riietes ja helkurita olnud 60-aastasele Robertile. Kannatanu suri teel haiglasse.

20 PÄEVA ENIMLOETUD