Ansip: Meikari erakonnast väljaarvamisele vastuargumente ei olnud

Parteisse võõra raha toomisest avalikult rääkinud Silver Meikari Reformierakonnast väljaarvamisele vastuargumente ei olnud, kinnitas erakonna juht ja peaminister Andrus Ansip.

Ansipi sõnul kaaluti juhatuse koosolekul kõiki argumente Silver Meikari erakonnast väljaarvamise küsimuses, kuid juhatuses otsus oli ühehäälne. "Ega neid vastuargumente ei olnudki," ütles Ansip kolmapäeval ajakirjanikele. "Ma ühinen täiesti nendega, kes on leidnud, et praegu on valiku koht, kas erakonda jääb Meikar ja lahkuvad nemad, või lahkub Meikar ja jäävad nemad."

"Raske on välja arvata kedagi, kes on end ise asetanud väljapoole erakonda," nentis Ansip. Erakond on tema sõnul mõttekaaslaste ühendus. "Erakonna liikmed on leidnud, et nad ei soovi enam olla nimetatud isikuga ühes ruumis või ühes meililistis ja see ongi põhjus, miks juhatus täna otsustas kinnitada piirkonnaorganisatsiooni otsuse arvata Silver Meikar Reformierakonna ridadest välja."

Ansipi sõnul ei saanud Meikarile uut võimalust anda, kuna rahva kannatus on katkenud. "Põhimõtteliselt oli see tee lahku läinud juba päris ammu - siis kui Silver Meikar ei soovinud rääkida oma erakonnakaaslastega, vaid valis mingisugused muud vahendid selleks, et oma isiklikke eesmärke saavutada."

Ansipi sõnul on isegi prokuröride aukoodeksis kirjast, et tüliküsimuste korral üritatakse kõigepealt leida lahendus omade keskel ja alles siis kui midagi muud ei aita, minna sellega avalikkuse ette. "Aga praegu on ju väga selge, et polnudki probleemi, millele tegelikult oleks saanud omade keskel lahendust leida."

Ansipi hinnangul on väga raske parteisse Meikari arvamusartiklist alguse saanud kriisis midagi positiivset näha. "Raske on öelda, mida see kriis andis. See on kindlasti tekitanud väga paljudes inimestes solvumist, kõiki on poriga üle kallatud," rääkis Ansip, kelle hinnangul on poriga üle kallatud lisaks Reformierakonnale ka teised erakonnad ja poliitikas aktiivselt kaasa löövad inimesed. "Kindlasti ei saa öelda, et see oleks kelleski mingeid positiivseid tundeid tekitanud."

Reformierakonna juhatus otsustas kolmapäeval erakonna Nõmme piirkonna juhatuse avalduse alusel lõpetada parteisse võõra raha toomisest avalikult rääkinud Silver Meikari liikmelisuse.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar kirjutas, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. Meikari väitel andis selle raha talle Lillo.

Riigiprokuratuur alustas arvamusartikli väidete põhjal Reformierakonna rahastamise kriminaalasja, mis käsitles erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumise ning pistise võtmise kahtlust.

Kriminaalmenetluse raames said kahtlustuse reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michal, riigikogu reformierakondlasest liige Kalev Lillo, riigikogu reformierakondlasest liige Kalle Palling ning välisministri nõunik Priit Kallakas.

Riigiprokuratuur lõpetas kriminaalasja 15. oktoobril, kuna menetluse käigus kogutud tõendid ei olnud piisavad süüdistuse esitamiseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD