Patsiendid ei kiida heaks arstivisiidi tasu tõstmise plaani

Eesti Patsientide Nõukoda mõistab hukka Eest Haiglate Liidu ettepaneku leida tervishoiu rahastamiseks lisavahendeid patsiendi taskust.

"Selle asemel, et asuda veel hiljuti Euroopa ühe suurima eelarvedefitsiidiga, kuid Eestiga ühte suurusjärku kuuluva Iirimaaga sarnaselt arstiabi kättesaadavuse parandamiseks tervishoidu lisaressursi suunama, on valitsus võtnud eelarvetasakaalu säilitamiseks kasutusele ravikindlustuse vahendid. Tervishoiuteenuse kättesaadavuse parandamiseks aga valitsus raha ei leia," märkis patsientide ühing oma teates.

Ühing toob esile, et tänav esimese viie kuuga paigutas Iiri valitsus tervishoidu 280 000 lisaeurot ja antud tegevuse kiitis heaks Euroopa Komisjon, Euroopa keskpank ja rahvusvaheline valuutafond. "Seda, et maailma ühe karmima finantsinstitutsioonina tuntud rahvusvaheline valuutafond on majanduslikult väga raskes seisus oleva riigi poolt tervisesse investeerimise heaks kiitnud, muudab paljasõnalisteks valitsuse esindajate väited, mille kohaselt raha ei ole ja raha ei tule, kui sellega on vajadus inimesi aidata," selgitas patsientide ühing.

"Arvestades aga viimasel ajal tervishoius poliitikute poolt vastu võetud patsientide vaenulikke otsuseid leiame, et valitsus lihtsalt ei soovi asjaga sisuliselt tegeleda. Siinjuures ei saa ka tõsiseltvõetavaks pidada väidet, mille kohaselt ei ole riik pikka aega visiidi tasusid tõstnud, kuna valitsus ei ole üldse pikka aega tervishoius midagi sisulist otsustanud. Minna esimese otsusena patsiendi rahakoti kallale näitab poliitikute suhtumist oma rahvasse," seisab patsientide avalikus pöördumises.

Eesti Patsientide Nõukoda teeb valitsusele ettepaneku tegutseda tervishoiu kriisi lahendamisel sarnaselt madalate maksudega, kuid majanduslikult palju raskemas olukorras olnud Iirimaale. "Nimetatud põhjustel soovitame valitsusel käsitleda Eesti inimese elu ja tervist analoogselt Iirimaaga riikliku prioriteedina ning leida rahalised vahendid tervishoiu kriisist välja toomiseks ning sisulise tervise kaitse tagamiseks kõigile Eesti elanikele," seisab patsientide ühenduse pöördumises.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD