Riigikogu asub muutma peretoetuste maksmise süsteemi

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas oma esmaspäeval istungil peretoetuste maksmise süsteemi muudatusi, mis loodetakse täiskogu ette esimesele lugemisele viia järgmisel nädalal.

Sotsiaalkomisjon kuulas esmaspäeval riiklike peretoetuste seaduse, sotsiaalhoolekande seaduse ning tööturuteenuste ja -toetuste seaduse muutmise seaduse eelnõu menetlemisest tulenevalt erinevate osapoolte arvamusi, teatas riigikogu pressiteenistus BNS-ile.

Eelnõu kohaselt tõstetakse allpool suhtelist vaesuspiiri elavate lastega perede toetusi kahes etapis. Alates 2015. aastast tõstetakse kõigi kolme ja enama lapsega perede kolmanda ja enama lapse toetusi.

Alates 2013. aasta 1. juulist tõstetakse kolmikute ja suurema arvu mitmike sünni ühekordset sünnitoetust. Samuti hakatakse eelnõu kohaselt 16-aastastele ja vanematele põhikooli lõpetajatele peretoetusi maksma ka suvekuudel ning lisatakse säte, mille kohaselt lisanduvaid toetusi ei arvestata toimetulekutoetuste määramisel sissetulekute hulka.

Komisjoni istungist võtsid osa Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Eesti Linnade Liidu, Lastekaitse Liidu, Lasterikaste Perede Liidu, Lapse Huvikaitse Koja, aga ka sotsiaalministeeriumi ning rahandusministeeriumi esindajad. Istungil tekkis elav arutelu peremudeli ja leibkonna teemadel. Samas avaldati arvamust, et kõiki võimalikke elus ette tulevaid juhtumeid ei saa seadusega paratamatult reguleerida.

Väljendati ka mõtet, et seadusmuudatuste rakendumise käigus saab teravamini esile kerkinud probleemid kaardistada ja vajadusel seadusi täiendada. Kõik osapooled tunnistasid seadusmuudatused põhimõtteliselt vajalikuks ja positiivseks sammuks valitsuse perepoliitikas. Samas tõdeti, et peretoetused ei lahenda siiski laste vaesuse probleemi, vaid ainult parandavad mõningal määral laste heaolu.

„Eelnõuga tuleb veel tööd teha ja osapoolte arvamused selle rakendamise kohta on väga vajalikud. Pean silmas eelkõige traditsioonilisest peremudelist erinevate perekondade laste heaolu parandamise võimalusi, kuna praegused leibkondade arvestamise põhimõtted vajavad seaduses täpsustamist", ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Olulise teemana tõstatus ka seadusmuudatustest tulenevate kulude riiklik finantseerimine. Küsimusi esitati nii administreerimiskulude kui peretoetuste väljamaksmiseks arvestatavate kulude kohta.

Tsahkna sõnul kavatsetakse eelnõu esimene lugemine täiskogus viia läbi järgmisel nädalal ning see plaanitakse vastu võtta detsembri keskpaiku.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD