Paet: peame oluliseks laste ja naiste olukorra parandamist maailmas

Välisminister Urmas Paet ütles New Yorgis kohtumisel ÜRO peasekretäri eriesindajaga lastevastase vägivalla teemal Marta Santos Pais´iga, et laste ja naiste olukorra parandamine on Eesti inimõigustealase tegevuse üks prioriteete.

„Eesti on ÜRO lastefondi nõukogu liige ja asepresident ning naiste staatuse komisjoni ja ÜRO rahvastikufondi liige. Oleme inimõiguste edendamiseks viimase 15 aasta jooksul toetanud regulaarsete vabatahtlike annetustega ÜRO inimõiguste ülemvoliniku bürood, ÜRO lastefondi ja arenguprogrammi ning ÜRO rahvastikufondi ja põlisrahvaste fondi,“ ütles Paet välisministeeriumi teatel.

Eesti on Paeti sõnul ka ÜRO grupi liige, mis tegeleb laste probleemidega konfliktipiirkondades. „Peame oluliseks, et ÜRO missioonide mandaadid sisaldaksid ka laste kaitse aspekti,“ lisas ta.

Paeti sõnul on järjest olulisem ka laste internetijulgeoleku suurendamine ning laste kaitsmine internetis levivate ohtude eest.

Rääkides olukorrast Süürias rõhutas Paet, et Eesti mõistab tugevalt hukka sealse lastevastase vägivalla. „Süüria valitsusel on esmane vastutus oma laste kaitsmisel,“ ütles Eesti välisminister. „Süüria Lapse õiguste konventsiooni liikmena peab tagama lastele kõik konvenstioonist tulenevad õigused, samuti peab Süüria valitsus tagama humanitaarabi juurdepääsu abivajajatele,“ lisas ta.

Kohtumisel Human Rights Watchi direktori Kenneth Rothiga ütles välisminister Paet, et ränkade inimõiguste rikkumiste eest peavad vastutama kõik süüdlased sõltumata nende positsioonist.

„Toetame karistamatuse lõpetamist ja rahvusvahelist õigusemõistmist Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kaudu,“ märkis Paet. „ÜRO inimõiguste liikmeks saamisel toetame kriminaalkohut tunnustavat ja toetavat sõnastust inimõiguste nõukogu resolutsioonides ning ränkade inimõiguste rikkumiste tuvastamiseks ja tõendite kogumiseks loodud sõltumatute uurimiskomisjonide moodustamist,“ lisas ta.

Eesti kandideerib esmakordselt ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks ning valimised on 12. novembril.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD