Ergma: sotside ettepaneku valguses peaksid kõik parteid järele mõtlema

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva esimehe Ene Ergma sõnul on kõigil erakondadel põhjust järele mõelda seoses sotsiaaldemokraatide ettepanekuga korraldada erakorralised valimised.

"Põhiseadus annab meile selged reeglid, millistel juhtudel saab korraldada erakorralised riigikogu valimised. Soovimata vaielda sotsiaaldemokraatidega nende ettepaneku motiivide üle, nendin, et kõikidel erakondadel on põhjust olukorra üle järele mõelda. Selleks, et riik saaks eelarve 1. jaanuariks, tuleb parlamendil pühenduda riigieelarve menetlemisele," ütles Ergma BNS-ile.

Riigikogu erakorralisi valimisi saab president välja kuulutada neljal põhiseaduses kirjeldatud juhul, mis kõik eeldavad parlamendi enamuse soovi.

Erakorralised riigikogu valimised peab president välja kuulutama juhul, kui presidendi esitatud peaministri kandidaat ei ole pärast kaht vooru suutnud valitsust moodustada, riigikogu on esitanud oma peaministri kandidaadi ja ka tema ei esita kahe nädala jooksul oma valitsuse koosseisu presidendile.

Teiseks kuulutab president välja riigikogu uue koosseisu valimised, kui riigikogu algatatud rahvahääletus ei leia rahvalt vajalikku toetust.

Kolmas põhjus riigikogu volituste ennetähtaegseks lõpetamiseks on riigikogu võimetus uut riigieelarvet vastu võtta kahe kuu jooksul pärast uue eelarveaasta algust.

Viimane riigikogu laialisaatmise põhjus erineb eelnevatest selle poolest, et siin on presidendi otsustada, kas kuulutada uued valimised välja või mitte. Peaministrile või valitsusele umbusalduse avaldamise korral võib president valitsuse ettepanekul välja kuulutada uued valimised.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus võttis esmaspäeva õhtul vastu avalduse, milles kutsub üles korraldama erakorralisi valimisi. SDE hinnangul sunniksid ennetähtaegsed riigikogu valimised muutuma parlamendierakondi ausamaks ja avatumaks ning annavad võimaluse praegu riigikogusse mittekuuluvatele poliitilistele jõududele ning kodanikeühendustele.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD