Tarbijakaitse: tarbija peab avatud elektriturul olema aktiivne

vtTarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste sõnul on elektrituru avanemine väljakutse tarbijatele, kus tulemus sõltub tarbijate aktiivsusest ja nutikusest.

Sooniste rääkis teisipäeval elektrituru avanemist käsitleval pressibriifingul, et kui vaadata meie naabrite, aga ka Kesk- ja Lõuna-Euroopa riikide näiteid, siis päris paljud tarbijate ühenduste ja eramajade omanike liidud korraldavad ühishankeid elektrienergia hulgiostmiseks, selleks et saavutada soodsamaid hinnapakkumisi. See osa elektriturust on Sooniste sõnul Eestis veel avanemisel.

Hästi toimiv avatud turg on Sooniste sõnul tarbija huvides, samas muudab konkurents turu keerulisemaks ning riik peaks avanemise juures olema abiks nii tarbijatele kui ettevõtjatele. "Avatud elektriturul peab tarbija olema aktiivsem ja nutikam ning konsolideerumisel on siin oma koht," lisas Sooniste.

Tarbijakaitseameti roll on elektrituru avanemise juures Sooniste sõnul elektrimüüjate lepingutingimusi puudutavate küsimuste käsitlemine ning järelvalve elektrimüüjate reklaami ja müügitegevuse üle. Oma valdkondade funktsioonid on elektrituru avanemise juures ka konkurentsiametil ning tehnilise järelevalve ametil.

Tarbijakaitseameti tehtud analüüsi alusel tõi Sooniste elektrimüüjate puhul peamiste probleemidena välja, et lepingutingimused pole tarbija jaoks piisavalt selged ning leitavad, samuti pole tarbijale piisavalt arusaadavad elektrihinna kujunemise põhimõtted. Mõne elektrimüüja puhul on olnud ebaselged ka lepingu muutmise ja lõpetamise tingimused.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täielikult konkurentsile. Elektritarbijad saavad valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. Turu avanemine puudutab kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda. Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja nagu seni.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD