Keskmise Eesti mehe oodatav eluiga on kümme aastat naistest lühem

Keskmine Eesti mees on 38-aastane, tema oodatav eluiga sünnimomendil on ligi kümme aastat lühem kui keskmisel naisel, edastas statistikaamet.

Keskmine Eesti mees on 38-aastane ehk keskmisest Eesti naisest kuus aastat noorem, selgub statistikast. Mehe oodatav eluiga sünnimomendil on 71,2 aastat, mis on ligi kümme aastat lühem kui keskmisel naisel.

Keskmine Eesti mees töötab ehituse, transpordi või töötleva tööstuse tegevusalal. Hariduse ja tervise tegevusalal on meeste osatähtsus väike. Ametialati on enim mehi oskustööliste, seadme- ja masinaoperaatorite seas, samuti juhtide hulgas. Vähem on mehi ametnike ja teenindajate seas.

Eesti mehe brutokuutöötasu on keskmiselt 923 eurot. Palgatöötajast mees teenib kuus keskmiselt 923 eurot brutos. Juhtidest meeste keskmine brutokuutöötasu on 1400 eurot, tippspetsialistidel 1300 eurot ja keskastme spetsialistidel üle 1000 euro. Üldjuhul on meeste töötasu kõigis valdkondades ja ametites 200 või enam eurot suurem kui naistel.

Eesti mees teeb päevas üheksa tundi tasulist tööd. Sellele kuluv aeg on aastate jooksul küll pisut lühenenud, kuid sellegipoolest teevad mehed päevas tasulist tööd 30 minutit rohkem kui naised. 15–74-aastastest Eesti meestest töötas 2011. aastal 62 protsenti ja tööd otsis 13 protsenti. 2012. aastal on töötus meeste hulgas pisut vähenenud.

Majapidamisele ja perekonnale kulub meestel kolm tundi päevas, mida on üle pooleteise tunni vähem kui naistel. Laste hoidmisele kuluv aeg on aga kümne aasta jooksul meestel pikenenud 30 minuti võrra ning nüüd veedavad mehed lastega juba poolteist tundi päevas koos. Mehel on päevas vaba aega üle kuue tunni ehk enam kui kümme aasta tagasi. Kaks tundi vaba aega päevas kulub mehel arvutiga seotud tegevustele ning samapalju teleka vaatamisele. Spordi tegemisele kulunud aeg on viimase kümne aasta jooksul samuti pikenenud ning sporti harrastavad mehed tegelevad spordiga keskmiselt kaks ja pool tundi päevas.

Meeste keskmine vanus abiellumisel on 30 eluaastat. Kõige rohkem abielulahutajaid on 35–39-aastaste meeste seas. Kui mees on 30–34 aasta vanune, on peres tõenäoliselt juba üks või mitu last.

Keskmine Eesti mees (15-aastane ja vanem) on 179 sentimeetrit pikk ja kaalub 83 kilogrammi. 15–44-aastane mees on 181 sentimeetrit pikk ja kaalub 82 kilogrammi ning 45-aastane ja vanem mees on 176 sentimeetri pikk ja kaalub 85 kilogrammi.

2011. aasta rahvaloenduse esialgsetel andmetel oli Eestis 600 352 meest ja 639 884 naist ehk mehi on ligi 40 000 võrra vähem kui naisi. Alates 40. eluaastast hakkab mehi rahvastikus üha vähemaks jääma ning 75-aastaseid mehi on juba üle poole vähem kui samas vanuses naisi.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD