Lätis hukkus lennuõnnetuses Eesti piloot

Läti pealinna Riia lähedal kukkus teisipäeva pärastlõunal alla neljakohaline väikelennuk, milles hukkusid Eestist pärit piloot ja Venemaa kodanikust lennuõpilane.

Läti päästeameti pressiesindaja Viktorija Sembele ütles BNS-ile, et häirekeskus sai kell 15.23 teate lennukivraki avastamisest soiselt alalt Bukultis Garkalne piirkonnas. Sündmuskohale jõudes leidsid päästetöötajad neljakohalise Tecnam-tüüpi väikelennuki, mille esiosas oli kaks hukkunut.

Läti tsiviillennunduse agentuuri direktor Maris Gorodcovs ütles BNS-ile, et lennuk kukkus alla piloodieksami käigus. Ta märkis, et lennuki piloot oli väga suurte kogemustega lendur Eestist ja eksamit andnud õpilane Venemaa kodanik.

Läti ametnike sõnul on hukkunud Eesti piloot sündinud 1964. aastal ning ta on Tartu ülikoolist. Ametnikud ei täpsustanud, kas piloot on Tartu ülikoolis õppinud või töötas ta seal. Hukkunud Venemaa kodanik on sündinud 1982. aastal ning ta on pärit Moskvast.

Gorodcovsi sõnul on praegu ebaselge, miks lennuk alla kukkus. Ta märkis, et allakukkunud lennuk on peaaegu uus ja ilmaolud olid lendamiseks ideaalilähedased. Lennuk kukkus alla järsu nurga all ning lennuki esiosa põrkas vastu maad. Gorodcovsi sõnul võib sündmuskoha esmasel vaatlusel järeldada, et lennuk ei olnud üritanud planeerides maanduda.

Eksperdid uurivad, kas lennuki mootorid olid õnnetuse hetkel töökorras.

Sama lennukiga sooritas teisipäeva hommikul edukalt piloodieksami üks teine lennundusõpilane ning siis ei olnud mingeid märke lennuki võimalikust rikkest.

"Seda õnnetust tuleb uurida väga põhjalikult. Meil ei ole kunagi varem juhtunud õnnetusi piloodieksami ajal, kui õpilane on läbinud edukalt nii teoreetilise kui ka praktilise väljaõppe ning lennuki pardal on ka kogenud piloot," sõnas Gorodcovs.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kriisireguleerimise osakonna peaspetsialist Jens Haug ütles BNS-ile, et Läti lennuõnnetuse uurijatel on tõenäoliselt tarvis lennuki allakukkumise põhjuste kohta infot ka Eestist ning seda infot on eestlased valmis oma Läti kolleegidele kindlasti andma. Kuna sündmus on veel värske, ei ole lätlased veel Eesti kolleegide poole pöördunud.

Läti transpordiõnnetuste uurimisbüroo juht Ivars Gaveika ütles BNS-ile, et õnnetuse põhjuste kohta on praegu veel vara midagi öelda. Transpordiõnnetuste uurimisbüroo algatas teisipäeva õhtul uurimismenetluse, mille käigus eksperdid uurivad lennuki vrakki, selle mootoreid ja lennutingimusi õnnetuse ajal. Gaveika sõnul võib õnnetuse põhjuste väljaselgitamine võtta aega mitu kuud.

Lätis on tänavu alates 4. maist juhtunud üheksa lennuõnnetust.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD