Uuring: Reformierakonna toetus on viimase kolme aasta madalam

Reformierakonna toetus langes novembris viimase kolme aasta madalaimale tasemele ning ühtlustus opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna toetusega.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Reformierakonnale hääle 26 protsenti valijatest, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Emori üle-eestilisest küsitlusest. Veel oktoobris oli Reformierakonnal toetajaid 32 protsenti ja augustis 39 protsenti.

Suurim oli Reformierakonna toetuse langus keskealiste, keskmise sissetulekuga, kõrgema haridusega ja Tallinna vastajate hulgas. 26 protsendist madalam oli Reformierakonna toetus viimati suvel 2009.

Sotsiaaldemokraate toetas novembris 25 ja Keskerakonda 23 protsenti valijatest. Oktoobris toetas sotsiaaldemokraate 22 ja Keskerakonda 25 protsenti valijatest.

Viimase kahe kuuga on toetuse languse taas tõusule pööranud Isamaa ja Res Publica Liit (IRL). Novembris oli toetus IRL-ile 17 protsenti ehk neli protsendipunkti kõrgem kui oktoobris.

Emori uuringuekspert Aivar Voog sõnas, et Reformierakonna toetuse langus on seotud nende tegevuse lauskriitikaga, mis on valitsenud meedias juba alates oktoobrikuu teisest poolest. "Osa endisi Reformierakonna toetajaid on nähtavasti läinud üle valitsuskoalitsiooni partneri - IRL toetajate hulka," märkis Voog.

Kahe koalitsioonierakonna kogutoetus oli novembris 43 ja kahel opositsiooniparteil 48 protsenti. Need summaarsed näitajad ei ole viimastel kuudel väga palju muutunud.

Emor küsitles rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellimusel 24. oktoobrist 14. novembrini 901 valimisealist kodanikku vanuses 18 ja enam eluaastat.

Uuringus on esitatud andmed vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Novembris oli "ei oska öelda" osakaal 35 protsenti. Selline andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD