Merikotka surm tõi jahimeeste seas kaasa juurdluse

Eesti Jahimeeste Selts asus uurima, kas mõni nende liige võis olla seotud vigastatuna leitud, seejärel elule turgutatud ja oktoobri alguses loodusesse lastud, kuid siis mahalastuna leitud merikotka juhtumiga, kirjutab portaal looduskalender.ee.

Eesti Maaülikooli loomakliinikus elujõuliseks turgutatud ja raadiosaatjaga varustatud merikotkas vabastati loodusesse 7. septembril, kuid pärast 2. oktoobri hommikut ei edastanud saatja enam signaale. Kotkaklubi ornitoloogid käisid merikotka viimast asukohta vaatamas, mille saatja oli edastanud 2. oktoobri hommikul kell 9, et leida kasvõi mingeid jälgi merikotkast.

VIDEO: www.reporter.ee  11.10.2012

Ornitoloogi ja looduskaitsja Urmas Sellise sõnul ei leitud sellest metsatukast küll midagi, aga lähedal asuvalt põllult läks lendu parv ronkasid. "Peagi leidsime kraavist merikotka selili laiba ning tundus, et ta on seal olnud juba ehk nädala. Saatja oli linnu seljas, aga see ei saanudki kraavist signaali saata nõrga GSM levi tõttu. Sellest tulenevalt võib oletada, et kotkas hukkus 2. oktoobril pärast kella 15," selgitas Sellis.

Veterinaar Madis Leivits leidis, et kotka seljal ja jalgadel olev nahaalune rasvakiht on väga korralik, siis mingit pikaajalist kurnatust või haigust sel linnul olla ei saanud. Järelikult pidi merikotka hukkumise põhjuseks olema tulistamine. Seda arvamust toetavad Madis Leivitsa poolt röntgenipildis leitud pliifragmendid, mis olid allesolevas lihakehas nähtavad ja mida polnud siis kui kotkas oli taastusravil.

Eesti Jahimeeste Selts on toimunu hukka mõistnud ning korraldab sisejuurdlust. Uurimist on alustanud ka keskkonnainspektsioon, kuid seni veel süüdlast tuvastatud ei ole.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD