Terviseamet hoiatab antibiootikumide väärkasutamise eest

pilt on illustratiivneTerviseamet soovitab antibiootikumiresistantsuse vältimiseks võtta antibiootikume ainult siis, kui arst need määrab.

Samuti soovitab terviseamet järgida kõiki ravimivõtmise kohta saadud nõuandeid, sest ainult nii saab olla kindel, et antibiootikumid toimivad tõhusalt ka tulevikus.

Pühapäeval tähistatakse viiendat korda Euroopa antibiootikumipäeva, mille eesmärgiks on anda teavet antibiootikumiresistentsuse ohust rahva tervisele ja vajadusest kasutada antibiootikume arukalt.

Vimaste aastatega on suurenenud kogu Euroopa Liidus resistentsete bakteritega nakatunud patsientide arv, mille põhjustajaks on antibiootikumide väärkasutus.

Antibiootikumid ei aita nakkuste korral, mille tekitajaks on erinevad viirused. Nad on tõhusad vaid bakteriaalsete nakkuste puhul.

Näiteks ülemiste hingamisteede viirusnakkuste või gripi korral väljakirjutatud antibiootikumid patsiendile leevendust ei too, sest bakteritapjaks mõeldud antibiootikum viirustele ei mõju.

Kui aga arst on kinnitanud antibiootikumide vajalikkust ja need määranud, siis tuleb rohtu võtta täpselt arsti ettekirjutuse järgi.

Kui lühendada antibiootikumravi kestvust või vähendada annust, võib juhtuda, et organismis pole bakterite hävitamiseks piisavalt ravimit, need jäävad ellu ja võivad muutuda resistentseks.

Terviseamet soovitab võtta antibiootikume ainult siis, kui arst need määrab.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD