Üle 15 protsendi peab kuritegevust oma kodu lähedal probleemiks

Keskmiselt 15,7 protsenti Eesti elanikest arvab, et kuritegevus on tema eluaseme läheduses probleemiks, selgus Eesti sotsiaaluuringu tänavuse aasta andmetest.

Teistest rohkem tajuvad kuritegevust Kirde- ning Põhja-Eesti elanikud, kus vastavalt 33,4 ja 21,5 protsenti elanikest peab kuritegevust enda eluaseme läheduses probleemiks. Turvalisemalt tunnevad ennast selles osas Lõuna- ja Lääne-Eesti elanikud, vahendab justiitsministeerium.

Aastate lõikes on nende leibkondade osakaal langenud, kes tajuvad kuritegevust enda elukoha läheduses probleemina. Siiski võrreldes möödunud aastaga tõusis Eesti keskmine näitaja 1,2 protsendipunkti võrra ja seda peamiselt Põhja-Eesti elanike osas.

Kui Kirde-Eestis tajusid kuritegevust oma kodu lähedal tänavu 33,4 protsenti elanikest, siis sama näitaja oli ka mullu ja tunamullu. Põhja-Eestis tajusid elukoha lähedal kuritegevust tänavu 21,5, mullu 18, tunamullu aga koguni 24 protsenti elanikest.

Kesk-Eestis tajusid kuritegevust oma kodu juures tänavu 11, mullu aga 10 ja tunamullu 12 protsenti elanikest. Lääne-Eestis olid vastavad näitajad seitse, kaheksa ja 11 protsneti ja Lõuna-Eestis neli, viis ja seitse protsenti.

Linnalistes asulates elavad leibkonnad tajuvad kuritegevust oluliselt suurema probleemina kui maa-asulates elavad - keskmiselt 19 protsenti linna ning seitse protsenti maapiirkonna elanikest peavad kuritegevust elukoha läheduses probleemiks.

Kuritegevust elukoha läheduses peavad rohkem probleemiks töötud elanikud, kellest arvas nii 19,8 protsenti, samas kui töötajatest arvas nii 15,5 ning vanaduspensionäridest 14,3 protsenti.

Muudest eluruumiga seotud probleemidest tajuvad Eesti elanikud rohkem saastet elukoha ümbruses ning liigset müra - vastavalt 25 ja 28 protsenti leibkondadest peavad seda probleemiks. Kuritegevusest vähem tuntakse muret selliste tegurite pärast nagu rõsked seinad, põrand või vundament, nagu arvas 13 protsenti, eluruumi liigne hämarus, nagu arvas kuus protsenti, ning läbilaskev katus samuti kuue protsendiga.

Linnalistes asulates elavad inimesed muretsevad suhteliselt rohkem väliste tegurite pärast, milleks on müra, saaste, kuritegevus, maa-asulates elavad inimesed aga hoonega seotud probleemide pärast, nagu katuse ja seinte korrasolek.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD