Keskmine tuleohver on eakas ning veeõnnetuses elu kaotanu noor mees

Keskmine tuleõnnetuse ohver on eakas mees, veeõnnetuses kaotavad aga kõige sagedamini elu nooremapoolsed mehed, selgub siseministeeriumi statistikast.

Päästeameti peadirektori Kalev Timbergi sõnul kaotas mullu leekides elu 54 inimest ehk tunamullusest 19 võrra vähem. Keskmine tuleõnnetuse ohver oli 50-60-aastane sotsiaaltoetust saav mees ning tulekahjud said peamiselt alguse hooletust suitsetamisest. Samuti oli tuleohvrite hulgas teistest enam kõrges eas naisi, kes ilmselt vajasid toimetulekuks teiste abi. "Kuigi enamus tuleohvritest on mehed, olen eriti mures memmede pärast. Peame leidma mooduse, kuidas ennetustööga nendeni jõuda, kas siis läbi lähedaste või omavalitsuste kogukondade," arutles Timberg.

Veeõnnetustes kaotas mullu elu 53 inimest ehk tunamullusest üheksa võrra vähem. "Keskmine uppunu oli 20-40-aastane mees, kes veetis suvisel ajal veekogu ääres puhkust, tarvitas sageli alkoholi, hindas ujumisel oma võimeid üle ning uppus merre või tiiki," ütles Timberg kolmapäeval ajakirjanikele.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul aitas mullu tuleohvrite arvu vähenemisele kindlasti kaasa isekustuvate sigarettide kasutuselevõtt. Veeohutuse vallas keskendus aga riik mullu alkoholiriski teadvustamisele ning selleks võeti kasutusele nii riiklike ametkondade kui ka erasektori osas ühtne märgistus "Kui jood, ära juhi ega uju"."Ühtlasi viisime läbi laiaulatusliku ennetuskampaania suvekuudel, mis oli suunatud riskirühma lähedastele, samuti olid kampaaniad suunatud ka venekeelsele elanikkonnale," ütles Vaher.

Timberg lisas, et uuringute järgi jõudis päästeamet tuleohutuskampaaniatega 85 protsendini elanikkonnast ja veeohutuskampaaniatega 90 protsendini elanikkonnast. "Päästjate ohutus- ja infopäevadel osales mullu 108 000 inimest ja koolitustel 52 000 inimest. Päästjate kodukülastused kasvasid 2011. aasta 800-lt mullu 1680 koduni ning tänavu on päästjatel plaanis külastada juba üle 2000 kodu," ütles Timberg.

Tema sõnul on see vajalik, et jõuda ka nendeni, kes tavalises inforuumis ei viibi. Ka Ken-Marti Vaher rõhutas vajadust jõuda ennetustegevusega elanikkonnani, kelle eluviis on asotsiaalne ja kes meediat tavaliselt ei jälgi.

Timbergi sõnul näitavad uuringud, et erinevad kampaaniad on inimeste teadlikust erinevatest ohtudest kasvatanud. Nii näiteks kinnitasid 2011. aastal 66 protsenti inimestest, et on teadlikud toas suitsetamise ohtudest, mullu oli see näitaja aga 74. Kui tunamullu kinnitasid 27 protsenti vastanutest, et neil on kodus tulekustuti, siis mullu juba 29 protsenti. Lapsi valvas ujumiskohas tunamullu 83, mullu aga 88 protsenti inimestest. Paadisõidul pani 2011. aastal päästevesti selga 64, mullu aga juba 72 protsenti vastanutest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD