Uus muuseumiseadus võimaldab tuua Eestisse kõrgetasemelisi välinäitusi

Kultuuriministeerium esitas neljapäevasele valitsuse istungile uue muuseumiseaduse, mis korrastab muuseumide omandivorme puudutavat õigusruumi, määratleb muuseumikogu täiendamise põhimõtted ning loob rahvusvahelise näituse kahjuhüvitise süsteemi.

Kultuuriminister Rein Langi sõnul võimaldab näituse kahjuhüvitise süsteemi sisseseadmine muuseumidel korraldada rohkem kõrgetasemelisi välisnäitusi. „Praegu on mitmed sellised näitused jäänud toimumata liiga suurte kindlustusmaksete pärast või seetõttu, et museaalide omanik ei aktsepteeri erakindlustust,“ märkis Lang.

Eelnõu järgi vastutab riigimuuseum välisriigist Eestisse näitusele saadetud teoste säilimise eest. Juhul kui teosed saavad kahjustada, tagab riik selle hüvitamise riigieelarve vahenditest. Sama põhimõte kehtib ka Eesti näituste puhul välisriikides.

„Kindlasti tõstab see Eesti usaldusväärsust rahvusvaheliste näitusekorraldajate silmis,“ märkis Lang. Ta lisas, et süsteem ei rakendu automaatselt kõigile näitustele, vaid kahjuhüvitise tagamist saavad taotleda riigimuuseumid ja riigi asutatud sihtasutusena tegutsevad muuseumid ainult olulise ajaloo- või kunstiväärtusega näitustele.

Peale selle määratletakse eelnõuga muuseumikogu täiendamise põhimõtted, et tõsta mõtestatud kogumisotsuste abil muuseumikogude kvaliteeti. Laieneb ka muuseumide ring, kellele võib halduslepinguga riigile kuuluva muuseumikogu kasutada anda. Samuti täpsustati munitsipaalmuuseumile, avalik-õigusliku juriidilise isiku muuseumile ja eramuuseumile tegevustoetuse määramise korda, et kõigil muuseumidel olenemata omandivormist oleks võrdne ligipääs riigieelarvelise toetusele.

Uus muuseumiseadus kohaldub eelkõige riigi asutatud muuseumidele. Munitsipaalmuuseumile, avalik-õiguslikele muuseumidele ja eramuuseumile kohaldatakse seadust üksnes siis, kui need muuseumid peavad museaalide üle arvestust muuseumide infosüsteemis.

Pärast valitsuselt heakskiidu saamist saadetakse eelnõu riigikogusse ning vastuvõtmise järel peaks uus muuseumiseadus jõustuma 2013. aasta suvel.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD