Andrus Ansip: Eesti erakonnad on läbipaistvamad kui kunagi varem

Google.comPeaminister Andrus Ansipi sõnul on Eesti erakonnad praegu läbipaistvaimad kui kunagi varem.

"Kujutlen juba ette sõnalist kuulirahet, kuid ometi väidan, et erakonnad on täna Eestis läbipaistvamad ja kontrollitumad kui eales varem ning et rahval on rohkem võimu kui eales varem. Võiks veel rohkem olla - alati võiks," ütles Ansip laupäeval Tartus Vanemuise kontserdimajas peetud kõnes.

Ansipi sõnul kirjeldab Fareed Zakaria oma kuulsas raamatus "Vabaduse tulevikust" ilmekalt seda, kuhu võib viia sõjakäik traditsioonilise poliitilise eliidi, erakondade vastu.

"Poliitikat hakkab suunama varjatud eliit - arvukad konsultandid ja lobistid, peidetud huvide kandjad, kes ei vastuta millegi eest, ei ole avalikult kuidagi mõjutatavad ega järgi ühtki laiemat huvi. Erinevalt varjatud eliidist on erakondadel oma juured, maailmavaade, tema ametiisikud on avalikud tegelased, kes peavad kogu aeg hoolitsema oma reputatsiooni eest. Mille eest hoolitseb varjatud eliit, jääb avalikkusele teadmata," kirjeldas Ansip Zakaria mõttekäiku.

Valitsusjuhi sõnul ei ole parlamentaarse demokraatia praegusele korraldusele Eestis paremat alternatiivi.

"Laiema poolehoiu pälvinud ideed leiavad läbi valijate häälte tee erakondadeni ja sealt riigikogu ning valitsuse tegevusse. Just nii toimibki esindusdemokraatia. Algatused väljastpoolt erakondi ja valimisi on selle süsteemi loomulik osa. Ent vabakond ei saa asendada erakondi. Nad eksisteerivad kõrvuti, koostöös, teineteist täiendades. Mõlemad peavad õppima teineteist austama," sõnas Ansip.

Ansip nentis, et eelnevat arvestades on president Toomas Hendrik Ilvese algatatud jääkeldri protsess ning ellu kutsutud ühisloomeplatvorm kindlasti toetamist väärt.

"Loodan, et sellest protsessist sünnivad ideed, mis edendavad demokraatiat, veelgi laiemalt - edendavad elu Eestis. Mis ju lõppeks ongi meie ühine eesmärk," nentis ta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD