Andrus Ansip: Eesti kuulub maailma edukaimate riikide hulka

google.comPeaminister Andrus Ansipi sõnul kuulub pühapäeval 95. sünnipäeva tähistav Eesti riik maailma edukaimate riikide hulka hoolimata sellest, et suur osa ühiskonnast näeb Eesti praegust olukorda mustades toonides.

Ansip ütles laupäeval Tartus Vanemuise kontserdimajas peetud kõnes, et objektiivne tegelikkus ja subjektiivne taju on harva olnud üksüheses vastavuses, kuid harva on nad teineteisest sel määral lahku läinud, nagu viimastel aastatel.

"On objektiivseid parameetreid, mille alusel rahvusvahelised organisatsioonid võrdlevad riike. Ma ei tahaks seesugusesse statistikasse ülearu laskuda - te teate mu armastust statistiliste näitajate vastu niigi. Täna, riigi sünnipäeva eel, on mõtet üle korrata ainult kõige tähtsam. Eestil on rahvusvahelist autoriteeti rohkem kui kunagi varem. See on saavutus, mille üle meie rahvas võib olla uhke," lausus peaminister.

Ansipi sõnul on selle saavutuse taganud Eesti inimeste töö ja visadus.

"Oleme kriisist kosunud kiiremini, kui oskasime loota – Eesti majanduskasv on viimastel aastatel olnud Euroopa üks kiiremaid. Meie riiki on järjestikuste valitsuste ajal juhitud vastutustundlikult. Me ei ole elanud tuleviku arvel, me ei ole kogunud riigile hukatuslikke laene, headel aegadel oleme säästnud, mis on võimaldanud elada üle raskemad ajad. Ajal, mil paljud riigid peavad maksma hiigellaenude hiigelintresse, saame meie maksta arstide, õpetajate, politseinike ja teiste riigiteenistujate palkasid, tõsta pensione ning vältida ülemäära kõrgeid makse," sõnas Ansip.

Peaministri sõnul on Eesti rahvas valitsuste terve mõistuse poliitikat toetanud, mis võib ahastavaid ajaleheartikleid lugedes tunduda ootamatu. Ansip möönis, et valitsuse usaldusväärsus on langenud, kuid siiski mahub Eesti valitsus tema sõnul Euroopa Liidus esimese kolmandiku sisse. Ta tõdes, et oma valitsust usaldatakse enam vaid kaheksas vanas ja rikkas Euroopa riigis. Teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes usaldatakse Ansipi sõnul ka riigi institutsioone ja erakondi keskmisest enam.

"Aga ma kuulen juba ette, kuidas igasugused maailma või Euroopa kontekstis Eestit väärtustavad võrdlused leiavad halvakspanu, sest väga paljud ei tunne ennast hästi. Tõepoolest, Eesti inimeste palk jääb soovitule alla. Kasvuvõimalused on ahtad, sest ilusatest protsentidest hoolimata ei ole Eesti sisemajanduse kogutoodangu maht veel jõudnud kriisieelsele, 2007. aasta tasemele. Vaesus aga sünnitab meeleheidet ja süvendab arusaama, et võimul olijad on ebaõiglased ning et kõrgi valitsuse jaoks eksisteerib ainult üks mõõde: raha, mitte inimene," märkis ta.

Ansip kinnitas, et isegi rahandusminister, kelle kohuseks on riigi rahakotti valvata, on sunnitud igat rahalist otsust kaaludes hindama selle mõju inimestele. Valitsusjuhi sõnul on raha kõigest vahend, ei midagi enamat ning valitsusel ei ole oma raha vaid maksumaksjate raha, millega valitsus katab riiklikke kulutusi.

"Eestis ei koguta rahva käest liiga palju ega ka liiga vähe raha - oleme Euroopas keskmikud. See on loomulik, et maksude üle vaieldakse. Ükski maksusüsteem ei ole ideaalne. Oleme diskussiooniks valmis. Aga väitlus kujuneb tulemuslikuks ainult siis, kui loobutakse primitiivpopulistlikest konstruktsioonidest. Olgu sellise populismi näiteks väide, et Eestist Soome tööle siirdumisega kinnitavad inimesed oma poolehoidu astmelisele tulumaksule. Me ju teame väga hästi, et milline ka ei oleks Soome maksusüsteem, seni, kuni Eesti inimene saab Soomes oluliselt rohkem raha kätte kui kodus, seni on väga raske seista vastu meretagustele ahvatlustele. Ning mida rohkem me inimese palgast Eestis maksudena ära võtame, seda rohkem on tal põhjust Soome tööle minna," lausus valitsusjuht.

Peaminister meenutas, et rahvaloenduse andmetel käib ligi 25 000 Eestis elavat inimest välismaal tööl. Ta avaldas veendumust, et paljud neist leiavad ühel päeval tasuva töö ka kodumaal, et pere saaks taas koos olla.

"Välismaale siirdumisel on mitmeid tahke. Tunnen rõõmu noorte üle, kelle ees on maailm lahti, kes saavad ennast arendada ka mujal. Kindlasti ei pea välismaal õppimine või töötamine tähendama hüvastijättu kodumaaga," nentis ta.

Ansipi sõnul tasub meenutada, et avatus ja tööjõu vaba liikumine on olnud Eesti riigi aus eesmärk. Värske uuringu järgi on Euroopa töötajatest koguni 72 protsenti nõus töötama mõnes välisriigis. Valitsusjuht tõdes, et mida iganes ka ei räägitaks töökeskkonnast, edutamise võimalustest või ameti prestiižist, mõjutab tööjõu liikumist konkurentsitult kõige enam palk.

"Ilmselt jääb see igas vabas ühiskonnas paratamatuseks, et ühtedel on rohkem ja teistel vähem raha. Eestis on levitatud arvamust, et ebavõrdsus on Eestile mingi eriomane, eriti sügav probleem. Ei ole. OECD viimases, eelmisel nädalal ilmunud raportis tõdetakse, et tulude ebavõrdsus on Eestis pidevalt vähenenud, jõudes nüüd OECD riikide keskmisele tasemele. Sel aastatuhandel on Eestis on rikkaima ja vaeseima viiendiku sissetulekute erinevus vähenenud rohkem kui üheski teises Euroopa Liidu riigis," märkis Ansip.

Comments  
  +1
Kuhu neil minna on papa mamma arvuti ja pensioni tagant.
  +1
Vanasti oli Nõukogude Liit,siin Eestis oli hea, tuldi siia.Nüüd on Euroopa Liit,siin on halb,minge ära.Minul on siin hea, ma ei lähe kusagile.Hädaldajad,kas saite aru?
  0
EESTI RIIK...oot,oot,mis imeloom see veel on AGA EESTI RAHVAS ONGI EESTI RIIK JA SEE KUULUB EUROOPA VAESEMATE HULKa,rääkimata MAAILMAST...FOOLIUMI ja SEEMNEVANNi mull enam ei MÜÜ...
  -1
:p :p :p :p :p :p :p
  +2
Nõustun Teaga,Eestis on igasugune demakraatia kadunud.
  -3
Ja,Ansip on väga tark inimene,ütleb kõik õieti selle kisava Võru riigi kohta.
  +8
Jah, tõest vene vanasõna on õige,istoria paftaräetsa.Breznevi ajal sõideti siia, nüüd siit soome.Tõesti ajalugu kordub.Küll hakkavad sõjad ka tulema.
  +30
Armastus Ansipi vastu on nii suur,et inimesed on nõus ka välismaale tööle minema,et eesti rikkust ja heaolu kasvatada..tööjõu ja ajude vaba liikumine oli ju refi lipuloosung ja sellepärast inimesed Võrus andsidki oma mandaadi oravatele.
  +36
Peaminister meenutas, et rahvaloenduse andmetel käib ligi 25 000 Eestis elavat inimest välismaal tööl. Ta avaldas veendumust, et paljud neist leiavad ühel päeval tasuva töö ka kodumaal, et pere saaks taas koos olla.,,,,,see poliitprosti iba, mis neis sõnades, tekitab meeletu viha, just nimelt sõnad,,,,et pere saaks koos olla. Ütlen ausalt,,,neid lõhutuid peresid ei liida enam mitte kunagi keegi. Oma tutvusringkonnas näen, kuidas pered lagunevad ja võõrsilolles tekivad uued, mitte püsivad pered vaid kibestumise sundkooselud. Kannatajateks ühiselt muretsetud lapsed,,,Poliitprosti lastel on olla hea, sest nad on kodus ja poliitprosti varastatu lubab neil nautida elu, nülgida omakorda neid, kes võõrsilt koju käivad,,,Ausalt, nii hullu asja ei oodanud, et võimu võtavad endised kommunistid, muidusööjad, rahva kulul elavad raiped,,,Iga päev, iga jumala päev ootan millal neile sabub tasu, täpselt selline nagu on praegu Laaril.
  -10
Tule taevas appi!!! :P Unzip jälle möllab ning seekord seemned söödud fooliumi müts aga unustatud rahvale pähe tõmbamata :-x
  +26
Sama, mis võrumaa kuulub eestis edukamate maapiirkondade hulka. Reform valitsuses ja vargad, petised võrumaal valituteks pürgimas nagu kriminaal, Luik, kes siin protestihääli lumpenilt korjab. Pane neid plusse, Luik palju tahad, targema rahva jaoks oled sa mitte keegi, peale kinniistund näraka. Koputajast mentide kits,,,saan aru kui seda tegid asja eest kuid sa valetasid inimeste kohta. Lumpenlani tase ja võta teada, et isegi kriminaalide hulgas oled sa allalastud tegelane nagu siin keegi sinuga ühel ajal istunu kirjutas.
  -11
UHKE on olla pioneer! UHKE on olla NSVL-i kodanik! KAS TULEB TUTTAV ETTE?
  -22
Ega meil nii halb ka ei ole. Riigimehed on võõrandunud, nemad ei tea ega hooli, et järjest enam suureneb rikkurite-juhtijate ja keskmiselt tegusate inimeste vahe, hoolimata sellest, et nad oma töös ühtmoodi pingutavad. Ei ole ju normaalne, et palkade vahe on 100kordne! Hea on elu Eestis ka logelejatel ja joodikutel, nälga neid ju enamasti ei jäeta,kuigi selle viletsuse on nad iseendale oma kätega kaela tõmmanud. Eks halvemad ajad ootavad meid alles ees, kui kõik tegusad ja töökad väikesepalgalised lahkuvad ja suurepalgalised juhtijad üksi jäävad. Praegu on kõik hästi, tõepoolest.
  -4
Suured s

Quoting Ants.:

Millest tunneb ära, kas Ansip valetab, ennustab, näeb nägemust, unistab või räägib tõtt?


Suured silmad,pilk liigub kõrvale,närviline olemine ja rünnak oponendi pihta!..hea stiiilinäide oli Kallase käest küsitud R-Hoolduse küsimustik...pidevas vales vegeteerides,muutub see ajapikku omamoodi normaalsuseks ja see teebki inimesest parempoollase.
  -3
Millest tunneb ära, kas Ansip valetab, ennustab, näeb nägemust, unistab või räägib tõtt?
  +17
Teadaolevalt hõlmaski sampoliti õpe nõuka ajal eelkõige valetamist st. ajupesu tegemist rahvale, ühesõnaga sellega peaks rahvas arvestama , Ansipi valitsemise vältel on vale olnud, on praegu ja valetamine jätkub ka tulevikus.
  -4
olen ja Soomlaseks ----.Andrus,ära Edgaril lase pähe istuda.
  +15
Meie ilusal riigil ikka läheb hästi ainult et rahavs on käpuli mudas ja sööb koorikuid,inimesed lahkuvad riigist,iive on negatiivne,korruptsioon lokkab,.......Huvitav mis olukorras see riik nii 40 a pärast on????Kas ikka läheb sama hästi??? Igatahes Jõudu!!!!
  +2
riigil küll, aga rahval? Muidu pidi ikka üks olema, aga nät meil tehti kaheks!
  +24
Sa Ansipi-raibe waletad rahwale nii alatult näkku,et... Lööx su,raisa lõusta segamini,kui Su kätte saax. Häbi Sul,raipel ka pole! Et sa põrgus põlexid! Kus on see meie majanduskasw ja milles see wäljendub,kui suurem osa elanikest elab suhtelises waesuses? Ossa marutõbine peni!!!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD