Eestis on suitsetajaid Euroopa Liidu keskmisest vähem

Pilt on illustratiivneEestis suitsetab 26 protsenti elanikkonnast, mis on Euroopa Liidu keskmisest vähem, teatas europarlament esmaspäeval.

Europarlament teatas esmaspäeval Euroopa Komisjoni, Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO andmetele viidates, et Euroopa Liidus keskmiselt suitsetab 28 protsenti inimestest.

Eestiga samal tasemel on Taani ja Saksamaa, kus suitsetab samuti 26 protsenti inimestest.

Kõige enam suitsetavad Euroopa Liidus Kreekla elanikud, kus suitsetajaid on 40 protsenti. Bulgaarias ja Lätis on suitsetajaid 36 protsenti ning Austrias ja Hispaanias 33 protsenti. Leedus on suitsetajaid 30 protsenti ehk sama palju kui Küprosel ja Rumeenias.

Euroopa Liidus on väikseim suitsetajate osakaal Rootsis - 13 protsenti elanikkonnast. Samas märkis europarlamendi infobüroo, et Rootsis on laialt levinud huuletubaka kasutamise traditsioon. Euroopa Liidus on ainsana Rootsis lubatud huuletubaka müük, riik sai selle erisuse EL-iga liitumisläbirääkimistel.

Slovakkias ja Portugalis on suitsetajate osakaal 23 protsenti, Hollandis ja Itaalias 24 protsenti ning Soomes 25 protsenti elanikkonnast.

94 protsenti suitsetajatest alustab enne 25-aastaseks saamist.

Europarlamendi infobüroo märkis, et Euroopa on maailmas kõrgeima suitsetajate osakaaluga maailmajagu, kus suitsetab 32 protsenti elanikkonnast. Vaikse ookeani lääneosas suitsetab 28 protsenti, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas 21 protsenti, Lähis-Idas 19 protsenti, Kagu-Aasias 18 protsenti ning Aafrikas 10 protsenti elanikkonnast.

Euroopa Komisjon tegi mullu detsembris ettepaneku vaadata üle tubakatoodete direktiiv ning kehtestada tubakatoodete tootmisele, esitlemisele ja müügile rangemad eeskirjad. Esmaspäeval toimub õigusloomele pühendatud kuulamine parlamendis.

Euroopa Komisjoni ettepanekute järgi muutuksid hoiatussildid suitsupakkidel märgatavalt suuremaks, samuti keelustataks tugevad maitse- ja lõhnaained toodetes.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD