Eesti mõistab hukka Põhja-Korea tuumakatsetuse

Eesti mõistab Põhja-Korea tuumakatsetuse hukka ning kutsub riiki üles oma ühiskonda arendama, mitte looma tuumarelva.

"Selle asemel, et toita oma rahvast ning arendada ühiskonda, kulutavad selle riigi juhid raha tuumarelvakatsetustele. See on selges vastuolus ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidega ning kujutab endast ohtu tuumarelva leviku tõkestamisele, mis on rahvusvahelise kogukonna eesmärk,“ ütles ÜRO desarmeerimiskonverentsil Genfis osalev välisminister Urmas Paet, teatas välisministeerium BNS-ile.

Minister mõistis Põhja-Korea poolt 12. veebruaril tehtud tuumakatsetuse hukka .

„Järgmine loogiline samm tuumarelva leviku tõkestamisel on läbirääkimiste alustamine lepingu üle, millega keelustatakse lõhustuvate materjalide tootmine tuumarelvade või muude tuumaseadeldiste jaoks,“ lisas ta.

Eesti soovib Paeti sõnul saada desarmeerimiskonverentsi täisliikmeks ning võtta täielikult ning võrdselt desarmeerimist puudutavatest läbirääkimistest osa.

Rääkides ettevalmistustest rahvusvahelise relvakaubanduslepingu üle läbirääkimiste lõpetamiseks avaldas Paet lootust, et aastatepikkune töö tasub end lõpuks ära ning kokkuleppe sõlmimine on käeulatuses. „Ootame märtsis lõppläbirääkimistelt tugeva ja tõhusa relvakaubanduslepingu sõlmimist,“ ütles Paet.

„See oleks esimene juriidiliselt siduv rahvusvaheline leping riikide vahel, mis seaks tavarelvade impordile, ekspordile ja vedudele ühised rahvusvahelised standardid,“ lisas ta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD