Euroopa Liidus suurenevad märtsis bussireisijate õigused

Märtsis jõustus uus Euroopa Liidu (EL) määrus, millega saavad bussireisijad senisest suuremad õigused, muu hulgas hüvitatakse kogu piletihind või marsruudi muutmise kulud, kui reis on ülebroneeritud või tühistatud või hilineb eeldatavast väljumisajast alates üle kahe tunni.

Lisaks hüvitatakse 50 protsenti piletihinnast siis, kui vedaja ei ole andnud sõitjale võimalust valida hüvitamise ja marsruudi muutmise vahel. Need õigused kehtivad ainult üle 250 kilomeetri pikkuse reisi korral, teatas Euroopa Komisjon.

"Oleme täitnud oma lubaduse. Tänu sellele määrusele laienevad EL-i reisijaõigused ka bussireisijatele. EL on nüüd maailmas esimene piirkond, kus kõik reisijaõigused kehtivad kõikides transpordiliikides," ütles transpordiküsimuste eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas pressiteates.

Vedajal on kohustus pakkuda piisavat abi, näiteks suupisteid, einet või karastusjooke ja vajaduse korral majutust, kui üle kolme tunni kestev reis tühistatakse või kui see hilineb üle 90 minuti (ainult üle 250 kilomeetri pikkuse reisi korral). Samuti makstakse hüvitist liiklusõnnetusest põhjustatud surma, vigastuse või pagasi kaotsimineku või kahjustamise korral.

Puudega ja piiratud liikumisvõimega inimestel on õigus saada tasuta abi selleks kindlaksmääratud bussijaamades ja bussides ning rahalist hüvitist juhul, kui nende liikumisabivahend saab kahjustada või läheb kaotsi.

Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse alusel ei hindade ega muude lepingutingimuste kaudu. Bussiveoettevõtjad peavad andma kõikidele sõitjatele võimaluse esitada kaebusi ning igas EL-i liikmesriigis peab olema loodud sõltumatu asutus, kes vastutab määruse jõustamise ja vajaduse korral karistuste määramise eest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD