Õiguskantsleri nõunikud avastasid pealinna lastekodudest rikkumisi

Pilt on illustratiivneÕiguskantsleri nõunikud avastasid Tallinna lastekodudest rikkumisi, näiteks tuvastati lastekodusid, kus lastel pole piisavalt süüa, kus neil keelatakse kasutada pereemaga sama WC-d ja kus töötajad ei sekku kaklustesse enne, kui mõnel lapsel on veriväljas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Õiguskantsleri nõunikud kontrollisid möödunud aastal kahte Tallinna kuuest lastekodust. Nii Maarjamäe kui ka Lasnamäe keskuses avastati tõsiseid puudusi.

Lasnamäe lastekodu lapsed on kõik raske või sügava puudega ning vajavad erikohtlemist. Kokku elab lastekodus 33 last. Lasnamäe lastekodu ostab toitlustusteenust catering’i ettevõttelt, kes toob enne iga söögikorda toidu kohale. Seejuures on kõigil lastel ühesugused toiduportsjonid: sama portsu saab nii nelja- kui ka neljateistaastane, kusjuures nii lapsed kui ka kasvatajad kurtsid toidu vähesust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Asenduskodu esindajad selgitasid õiguskantsleri nõunikele, et toit vastab tervisekaitsenõuetele. „Siiski tekkis kontrollkäigul tõsine kahtlus, kas lastele jagatav toit on piisav, eriti teismeliste vajadustest lähtuvalt,” on kirjas õiguskantsleri büroo kokkuvõttes.

„Vestlustel tõid nii kasvatajad kui lapsed välja mõne lapse agressiivsust, mida tingib muu hulgas tühi kõht. Samas, kui mõnel lapsel individuaalsetest eripäradest tulenevalt peaks kõht tühjaks minema toidukordade vahepeal, siis sellisel juhul vahepala söömise võimalus puudub,” jätkab aruanne.

Õiguskantsleri nõunikud tegid kontrollkäigu ka teise Tallinna lastekodusse, Maarjamäe keskusesse. Lasnamäe ja Maarjamäe võrdlus pani õiguskantsleri nõunikud muretsema, kas Lasnamäel kasutatakse puuetega laste raha õigesti. Kui ilma puudeta lapse lastekoduteenuse pearaha on ühes kuus veidi üle 600 euro, siis puudegalapse puhul on see 1038 eurot, kirjutab Eesti Päevaleht.

Õiguskantsler soovitas Harju maavanemal korraldada järelevalve rahakasutuse uurimiseks.

Lasnamäe lastekodust avastati teisigi puudusi: lastekodus oli seaduses nõutust vähem kasvatajaid, lastel polnud võimalust osaleda huvitegevustes. Veelgi enam: lastel pole võimalik isegi parki minna, sest pole piisavalt töötajaid, kes lapsi saadaksid. Õiguskantsler avastas ka lapsi väga alandava tava: töötajad on sisse seadnud korra, et kuigi lastekodu perekorteris on kaks WC-d, tohivad lapsed kasutada neist vaid ühte. See on asenduskoduteenusele kehtestatud tervisekaitsenõuete rikkumine.

Õiguskantsleri nõunikud kontrollisid ka Tallinna Maarjamäe lastekodu, kus peremajades elab 50 last. Sealgi selgus, et perevanemad keelavad lastel kasutada nendega sama WC-d. Maarjamäe lastekodus lastel toidumuret polnud, kuid seal rikuti nende vabadusi. Kontrollkäigul selgus, et enamasti tohib laps helistada vaid perevanema juuresolekul.

Maarjamäe lastekodu lapsed rääkisid õiguskantsleri nõunikele, et nad kardavad teiste laste kiusamist ja on õnnetud sellepärast, et töötajad seda ei takista. Töötajad omalt poolt selgitasid, et neil olevat soovitatud kutsuda konfiktide puhul kohale turvafrma ja ise mitte sekkuda, kui just „veri väljas ei ole”.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD