Riigikohus: vangla võib vangi kartseris hoida ka üle 45 päeva järjest

Kuigi vangistusseaduse järgi on vanglas kinnipeetava maksimaalne kartseris hoidmise aeg 45 ööpäeva, võib teatud tingimustel vangi seal järjest hoida ka kauem, jõudsid järeldusele röövmõrva eest pikka vanglakaristust kandva Aleksandr Streltsovi kaebust arutanud kõik kolm kohtuastet.

Streltsov esitas Tartu halduskohtule kaebuse, milles leidis, et Viru vangla on toiminud õigusvastaselt, paigutades ta mitme distsiplinaarrikkumise eest kartserisse järjest 69 ööpäevaks. Streltsov leidis, et kuna vangistusseaduse järgi ei tohi kinnipeetavat kartserisse paigutada rohkem kui 45 ööpäevaks järjest, rikkus vangla tema põhiseadusest tulenevaid õigusi ja kaebaja soovis tulevikus esitada kahjunõude.

Viru vangla tunnistas, et Streltsov viibis kartseris järjest 69 ööpäeva, kuid kinnitas, et nii toimides käitus vangla õiguspäraselt. "Viidatud perioodil kandis Streltsov karistust kaheksa erineva rikkumise eest. Nendest ühegi eest ei määratud talle 45 ööpäeva ületavat kartserikaristust. Ühestki õigusaktist ei tulene, et vangla ei tohi kinnipeetava kartserikaristusi järjest täitmisele pöörata," märkis kohus.

Vangla väitel tuleb arvestada ka seda, et kui isikul on rohkesti kartserikaristusi, siis nende täitmisele pööramisega viivitamisel võib tekkida olukord, kus kartserikaristusi ei ole võimalik hiljem enam täitmisele pöörata.

Tartu halduskohtu andiski mullu 14. juunil õiguse vanglale ning Streltsov ei saanud mullu oktoobris soovitud lahjendit ka Tartu ringkonnakohtust. Seepeale esitas Streltsov kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kuid sai neljapäeval kaotuse osaliseks ka seal.

"Kaebaja on seisukohal, et erinevate kartserikaristuste täitmisele pööramisel oleks vangla pidanud teda pärast 45 järjestikust kartseris viibitud ööpäeva vähemalt üheks ööpäevaks paigutama kartserist tavakambrisse. Kaebaja leiab samuti, et vangla kohtles teda alandavalt ja rikkus tema inimväärikust.Kolleegium kaebaja seisukohtadega ei nõustu," märkis riigikohus.

Riigikohtu kinnitusel ei tulene vangistusseadusest keeldu distsiplinaarkaristuse täitmisele pööramiseks tulenevalt sellest, et karistatu juba viibib kartseris. "Samuti ei kohusta vangistusseadus vanglat jälgima, et kinnipeetavat ei paigutataks erinevate rikkumiste eest kartserisse kauemaks kui 45 ööpäevaks järjest. Seetõttu pidi vangla määratud distsiplinaarkaristused koheselt täitmisele pöörama ning seda tehes ei käitunud vangla õigusvastaselt ega rikkunud kaebaja õigusi," leidis riigikohus.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD