Maxima kauplustes müüdud Läti veiselihakonserv sisaldas hobuseliha

Foto: Mihkel VanariSaksamaa laboris tehtud analüüs näitas, et Eestis Maxima kauplusteketis müüdud Läti ettevõtte Kursu Zeme veiselihakonservid sisaldasid hobuseliha.

Hobuseliha sisaldasid Kursu Zeme veiselihakonservid nimega "Beef stewed military quality". Saksamaalt tulnud laborianalüüs ei andnud täpset hobuselihasisaldust, analüüs andis tulemuse, et konservides oli hobuseliha sisaldus vahemikus 60-100 protsenti, ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel BNS-ile.

 

Seega oli neis konservides kas lisatud veiselihale suures koguses hobuseliha või oli kasutatud hobuseliha veiseliha asemel.

Hobuseliha sisaldavad 320-grammised konservid olid valmistatud mullu 12. detsembril ning konservidel märgitud säilivustähtaeg oli 12. detsember 2014.

"Vastavalt kiirhoiatussüsteemi RASFF kaudu saadud infoteatele peatas Harjumaa veterinaarkeskus 6. märtsil ettevõtte lihakonservide müügi ja kohustas maaletoojat tooted turult tagasi kutsuma," lausus Pärtel.

Praeguseks on maaletooja tagastanud tootjale 7200 karpi erinevate partiidena toodetud konservi.

Sama ettevõtte toodangust on märgistusel kajastamata hobuseliha tuvastanud ka Saksamaa ja Leedu.

Pärteli sõnul vestles ta reede hommikul Lätis toodetud veiselihakonservide teemal oma Läti kolleegiga. "Läti konservitootja väidab, et on heauskne ostja, kuna ostis konservides kasutatava liha Poolast veiselihana," märkis Pärtel.

Veterinaar- ja toiduamet võttis märtsi alguses analüüsimiseks kokku kümme proovi Eestis müüdavatest toodetest, mis märgistuse järgi ei sisaldanud hobuseliha. Amet võttis proove paljudest Eesti kauplustest. Hobuseliha sisaldavad konservid olid müügil ainult Maxima kauplustes.

"Hobuseliha sisaldust ei tuvastatud Rootsi, Poola ja Iiri päritolu hamburgeripihvides, Läti päritolu hinkaalides, Itaalia päritolu pastakastmes, Prantsuse päritolu veiselihakonservides, Poola päritolu hakklihas ning kahe Läti ettevõtte veiselihakonservides," sõnas Pärtel.

Veterinaar- ja toiduameti juht kinnitas, et midagi tervisele ohtlikku hobuseliha sisaldavates konservides ei ole. "Kui inimesel on selline konserv veel alles ja tahab hobuseliha süüa, siis nüüd ta teab, et ta sööb hobuseliha. Kui inimene ei taha hobuseliha süüa, siis on tal õigus viia see kauplusse tagasi, kuna ta ostis seda, mida ta tegelikult ei tahtnud," tõdes Pärtel.

Tema kinnitusel jälgib veterinaar- ja toiduamet tähelepanelikult kiirhoiatussüsteemi kaudu tulevaid teateid, kuid praeguse seisuga ei ole andmeid, et midagi sellist võiks veel Eesti turul müügil olla.

Kogu Euroopat hõlmav hobuselihaskandaal sai alguse jaanuari keskel, kui selgus, et toiduohutusamet avastas Suurbritannias ja Iirimaal suurtes kauplusekettides loomalihaburgerite pähe müüdud kotlettidest ka hobuseliha. Pärast seda on hobuseliha sisaldavaid tooteid avastatud müügilt kõikjalt Euroopast.

Comments  
  +3
Vorsti sees oli LIHA. Uskumatu, et sja, tärklise ja E-ainete hulka sattus suksu-rangipuu
  +1
Mis sel hobuselihal siis viga on, et sellin palundra lahti löödud, mina söön igapäev ja ei kurda.
  0
Käige veel MAXIMAS

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD