Eesti Liikluskindlustuse Fond aitab löökaukude eest hüvitist nõuda

Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) ja D.A.S. Õigusabikulude Kindlustus riputasid veebi juhendmaterjalid, kuidas sõiduki lõhkumisel löökaugus teeomanikult hüvitist saada.

Lisaks juhistele on veebilehel ära toodud ka kohtuvälise kahjunõude ja hagiavalduse blanketid ning lingid kohtulahenditele. Veebis avaldatud nõudekirjade näidiste ja viidetega asjakohastele seadusesätetele proovib LKF olukorda liiklejate jaoks leevendada ja kahju sissenõudmist hõlbustada.

Kui sõiduk on saanud teeauku sõitmise tõttu kahjustada, on sõiduki omanikul tavaliselt õigus nõuda kahju hüvitamist. Vabatahtliku sõidukindlustuse ehk kaskokindlustuse korral hüvitab kahju kindlustusandja, omavastutuse osa saab nõuda tee omanikult. Kui sõidukikindlustuse lepingut ei ole, tuleb kogu kahju nõuda tee omanikult, sest kohustuslik liikluskindlustus selliseid kahjusid ei hüvita.

LKF-i juhatuse esimehe Mart Jesse sõnul on teede kvaliteet iga aastaga muutunud kehvemaks nii Tallinnas kui ka mujal Eestis. “Eelmisel talvel hüvitasid kindlustusseltsid löökaukudest tingitud kahjusid 200 000 euro ulatuses,” ütles Jesse ja prognoosis, et käesoleval aastal summa ilmselt mitmekordistub.

"Arvesse võttes asjaolu, et vaid kolmandikul sõidukitest on kaskokindlustus, võivad liiklejate ainuüksi otsesed kahjud lõhutud rehvide, velgede ja silladetailide asendamiseks ulatuda sel aastal kuni kahe miljoni euroni. Kahjuks keelduvad omavalitsused sageli inimestele teeaugus tekkinud kahju hüvitamast ja otsivad võimalusi vastutusest kõrvalehiilimiseks, eksitades inimesi täiesti suvalistele paragrahvidele ja kohtulahenditele osundamisega, mis tegelikult aga omavalitsust vastutusest ei vabasta," rääkis Jesse.

Löökaugus oma sõiduki lõhkumisel tuleks kohale kutsuda politsei, kes juhtunu ja sündmuspaiga jäädvustab. Teeseisundi nõuete tõendamiseks on tarvilik, et politsei pildistaks sündmuskohta ning mõõdaks löökaugu sügavuse, pikkuse ja laiuse. Kui politseid ei ole võimalik sündmuskohale kutsuda, tuleb eelkirjeldatud toimingud teha endal, tunnistajate juuresolekul. Seejärel tuleb teha kindlaks kahju suurus, lastes sõiduki remondi maksumust hinnata autoremonditöökojal. Töökoja hinnapakkumise alusel saab tee omanikule esitada kahjunõude koos tõendusmaterjaliga. Kui tee omanik keeldub kahju hüvitamast, siis saab kahju hüvitamist nõuda kohtu kaudu. Kohtusse pöördumisel tuleb tasuda riigilõiv.

Lisaks löökaukudega seotud abimaterjalidele on LKF-i veebilehel www.lkf.ee avatud sõidukiomanike seas üha enam populaarsust koguv liikluskindlustuse kalkulaator, samuti on võimalik teha võimalik teha liikluskindlustuse registrist erinevaid päringuid.

LKF on liikluskindlustuse seaduse nõudel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille peamine ülesanne on täita garantiifondi rolli ning hallata liikluskindlustuse registrit.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD