Menu

.      

Võru linnagaleriis esindatud üle 50 kunstniku

Näituse korraldajad Jana Huul (vasakul) ja Andrus Raag koos Mehhiko kunstniku Leno Morfiniga enne toidu-teemalise näituse avamist Võru Kandle fuajees.  Foto: Võrumaa TeatajaKUNSTINÄITUS • Võru Kandle linnagaleriis jääb kuni 20. jaanuarini avatuks väikelinna jaoks enneolematu kunstinäitus, kus osaleb üle 50 eri kunstniku.


Väljapaneku teema on „Toit”. Nagu rääkis näituse üks korraldajatest, linnagalerii juht ja kunstnik Jana Huul, on esindatud kunstnikud nii Võrust, Tartust kui Tallinnast. Näituse teine korraldaja, kunstnik Andrus Raag märkis, et idee sündis tema ja Jana Huule omavahelise diskussiooni käigus, eesmärgiga tuua Võrru kokku kunstnikke üle Eesti. Raag pakkus välja, et kunstnikke ühendavaks teemaks võiks olla toit. Seejuures pole kunstnikud teemat lahendades piirdunud ainult söögiga: toitumine on osa üldisest tarbimisprotsessist, millest omakorda kõik koosnebki.


Raag ütles näituse avamisel toimunud vastuvõtul, et toiduga on seotud palju tabusid, see on personaalne teema, millest väga ei räägita. Seetõttu on toit selline teema, mis oleks ühtaegu huvitav, pakuks inspiratsiooni ja mida oleks hea lahendada.


Näituse avamise puhul maalis Mehhiko päritolu kunstnik Leno Morfin toiduteemalise maali, inspireerituna Haanja koolitüdruku Mirjam Vodi kandlemängust. Morfin ütles, et talle meeldib maalida muusikas ja ta soovib maalida värviliselt, et tuua värve Eesti halli ja pimedasse talve. „Maal sünnib muusika taktis,” lisas ta.


Morfin sõnas, et võttis valge lõuendi ette nagu taldriku ja hakkas sinna värve lisama. Lõpuks sündinud teos meenutas kollast tähte punasel taustal, kerge musta varjundiga. Morfin ütles oma loomingut kommenteerides, et sellelt on näha, kuidas must ühineb teiste värvidega.


Leno Morfin rääkis, et Võrru sattus ta läbi oma eestlannast naise, kellega koos Tartus elatakse. Möödunud aastal rändas Morfin oma näitusega mitme nädala jooksul läbi kogu Eesti. Varem on Morfini teosed olnud üleval näitustel üle kogu maailma, Pariisis, Saksamaal ja Hiinas.


Kokku on näitusel esindatud 52 kunstnikku. Nii palju kunstnikke pole seni Võrus ühelgi näitusel esindatud olnud.


Näituse külastamine on tasuta.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD