Menu

.      

Volikogu keeras Nursi rahvale selja

Neljapäevane Rõuge vallavolikogu erakorraline koosolek Nursi vana koolimaja saalis oli tõehetk nii Nursi kui kogu Rõuge valla rahva jaoks: esimest korda ütlesid volikogu liikmed välja oma arvamuse Nursipalu harjutusvälja edasise arendamise osas. Arvamus oli Nursi rahva suhtes ränk: tuleb valla üldplaneeringus edasi minna kaitseministeeriumi soovitud suunas, mis tähendab kardetud 120mm miinipildujate jõudmist Nursipalu polügoonile. Seejuures oli üllatav, et volikogu esimees Jaak Pächter, kes veel sügisel oli väljendanud oma vastuseisu polügooni arendamisele käimasoleva üldplaneeringu koosseisus, oli nüüd selle poolt.


Koos Pächteriga olid volikogus oma meelt muutnud ka Aime Uibo, kes on ühtlasi valla sotsiaaltöötaja, ja Rõuge kooli juht Toomas Raju. Nimetatud kolmiku meelemuutus tähendab, et kaalukauss volikogus on liikunud kaitseministeeriumile soodsas suunas. Nii Pächter kui Uibo lahkusid neljapäeval kohe pärast koosoleku lõppu, mida võib ka mõista, sest neil oleks olnud raske inimestele otsa vaadata. Raju vabandas end sellega, et volikogul jääb edaspidi veel võimalus üldplaneering kehtestamata jätta.


Ühelt poolt on volikogu liikmete arvamus suur võit kaitseministeeriumile, sest just kohalike omavalitsuste vastuseis on pannud seisma polügoonide arendamise plaanid mitmel pool Eestis. Rõuge vallas on ministeeriumi esindajad teinud viimastel kuudel nii tublit selgitustööd, et kui veel septembri lõpus toimunud rahvakoosolekul paistis valdav enamus volikogu liikmetest olevat Nursi polügooni laienduse vastu, siis nüüdseks on selline meelsus muutunud.


Volikogu arvamus on vallavalitsusele seadus – seega peaks vallavalitsus nüüd jätkama valla üldplaneeringuga nii, et sellesse on sisse kirjutatud Nursipalu harjutusvälja laiendamine ligi 20 korda (seniselt 100 hektarilt üle 3000 hektari peale). Laiendus on omakorda vajalik miinipildujate kasutamiseks. Volikogule jääb veel võimalus jätta planeering kehtestamata, ent kui arvestada, et planeeringuga on niigi hiljaks jäädud ja sellega on tegeldud juba ligikaudu kümme aastat, on suur tõenäosus, et planeering ka kehtestatakse.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD