Menu

.      

GALERII Võrumaalasi kutsuti üles Eestit vabaks sõitma

  • Kirjutas Kadi Annom

Helen Ehandi koos tütre Doris Vahtraga olid samuti autorongkäigul osalema tulnud. Üheskoos jagati laiali ka mõned Eesti lipud neile, kes olid need unustanud. Siiski kinnitas Ehandi, et ettevõtmine on omaalgatuslik ja osalemine vabatahtlik. “Jagasime tõepoolest mõned lipud soovijatele laiali, kuid need on meie endi ostetud ja lihtsalt soovisime nii teha,” kinnitas Ehandi. FOTOD: Aigar Nagel

Täna, 20. märtsil toimub ülemaailmne meeleavaldus, mis leiab aset enam kui 40 riigis üle maailma. Sellest kannustatuna toimusid Eesti kõikides linnades, sealhulgas Võrus ja Põlvas autorongkäigud. Autorongkäikude eesmärgiks on võidelda vabaduse, rahu ja demokraatia eest.

Lõunane kogunemine

Võrus koguneti kell 12 Maksimarketi taga olevas niinimetatud mudaparklas, et sealt ühes koos autorongina edasi liikuda. Kogunejate sõnul oli tegemist mitteorganiseeritud tegevusega, mis toimus iseorganiseerumise teel. Osalejatel soovitati võtta initsiatiiv enda kätte, näidata üles kodanikujulgust ja algatada oma linnas turvalist ja sõbralikku autosõitu. “Eestlased on ennast juba vabaks laulnud ja nüüd on aeg taas vabalt hingata!” seisab sotsiaalmeedias levinud üleskutses.

Autoringkäigul osalejatel soovitati kinnitada Eesti lipp auto külge nähtavale kohale. Ühtlasi kutsuti üles kõiki inimesi kinnitama sel päeval Eesti lippu majadele või akendele. Esimene rongkäigul osaleja jõudis Võru Maksimarketi parklasse juba mõned minutid pärast kella 11. Tihedam liikumine jäi kella 11 ja kella poole 12 vahele. Lõpuks startis Maksimarketi mudaparklast umbes 20 autot, millest enamikul lehvisid auto küljes sinimustvalged lipud. Näha oli ka viimase hetke tegutsejaid, kes veel mõned minutid enne starti Maksimarketist lippe soetama jooksid.

Erinevad eesmärgid

Võrus autorongkäigule kogunejate seas oli neid, kel oli avaldada oma väga selge arvamus kui ka neid, kes lihtsalt tundsid tarvidust Eestimaa vabaks sõita, sellele täpsemat selgitust anda oskamata. Viitka külje alt Vatsa külast kohale tulnud Ülo Reintop selgitas, et kuulis antud kogunemise kohta oma inimestelt ja otsustas kahtlemata osaleda. “Seda kogunemist on vaja selleks, et äratada inimestes isemõtlemist, seetõttu on kohaletulek oluline. Kõik see algas juba Ratase tagasiastumisega. Tegemist oli tehilise riigipöördega. Praegune valitsus on võimuhaarang ja mitte seaduslik valitsus,” avaldas Võrumaa mees arvamust. Esiti ei olnud Eesti lippe härra tumeda Volvo küljes näha, kuid hiljem sai tänu lahketele jagajatele ka Vatsa küla mehe auto sinimustvalge ehte külge. “Vaatan, kas siin ehk jagatakse. Juhul kui ei, siis ei ole ka midagi. Mul lihtsalt ei olnud kodus lippu, mida auto külge panna ja arvan, et kõige tähtsam on ikkagi osalemine. Ei hakanud jätma seepärast tulemata, et ei olnud lippu autole kinnitada,” tõdes Reintop.

Kogunejate seas oli ka neid, kes olid veendunud, et COVID-19 olukord Eestimaal ja kogu maailmas on tingitud niinimetatud niiditõmbajatest, kes on ülevamad kui valitsus. Kohale tulnud proua, kes soovis jääda anonüümseks, kinnitas, et vaktsiini näol ei ole tegemist millegi abistavaga, vaid hoopis  geenimuutmise preparaadiga. “Inimesed ei ole rahul hetkeolukorraga ja seepärast oleme me siia tulnud. Me ei ole rahul sellega, et COVID on orkestreeritud kuskilt kõrgemalt poolt, me ei ole rahul kõikide nende piirangutega ja äride väljasuretamisega,” selgitas kohaletulija oma osalemise tagamaid. FOTOD: Aigar Nagel

Eest-vabaks-voru-2
Eest-vabaks-voru-1
Eest-vabaks-voru-3
Eest-vabaks-voru-4
Eest-vabaks-voru-5
Eest-vabaks-voru-6
Eest-vabaks-voru-7
Eest-vabaks-voru-8
Eest-vabaks-voru-10
Eest-vabaks-voru-13
Eest-vabaks-voru-14
Eest-vabaks-voru-15
Eest-vabaks-voru-16
Eest-vabaks-voru-17
Eest-vabaks-voru-20
Eest-vabaks-voru-21
Eest-vabaks-voru-22
Eest-vabaks-voru-23
Eest-vabaks-voru-24
Eest-vabaks-voru-26
Eest-vabaks-voru-27
Eest-vabaks-voru-28
Eest-vabaks-voru-29
Eest-vabaks-voru-30
Eest-vabaks-voru-31
Eest-vabaks-voru-32
Eest-vabaks-voru-33
Eest-vabaks-voru-34
Eest-vabaks-voru-35
Eest-vabaks-voru-36
Eest-vabaks-voru-37
Eest-vabaks-voru-38
Eest-vabaks-voru-39
Eest-vabaks-voru-40
Eest-vabaks-voru-41
Eest-vabaks-voru-42
Eest-vabaks-voru-43
Eest-vabaks-voru-44
Eest-vabaks-voru-45

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD