Menu

.      

Üle Lambahanna oja kohe paremale, siis vasakule ning paremat kätt jääb perekond Müürseppade maja, kes on üle poole sajandi Võrumaa Teatajat tellinud

  • Kirjutas Kalev Annom

Einar Müürsepp (89) ja Helve Müürsepp (83) võtavad nüüdki kaenla alt kinni ja meenutavad meeleldi kooselu läbi paljude-paljude aastakümnete. Nende poole juhatati nii: Antsla linnapiirile jõudes ja üle Lambahanna oja sõites pöörata kohe paremale ja siis vasakule ning Müürseppade maja jääb paremat kätt. Foto: KALEV ANNOM

Võrumaa Teataja tellijatel Helve ja Einar Müürsepal on põhjust rääkida mitmest juubelist. Helve ja Einar on abielus olnud 64 aastat ja teemantpulmgi peetud. 65. pulmapäev ehk kroonijuveelipulm on peatselt tulemas. Ajalehte Võrumaa Teataja ja Töörahva Elu on nad tellinud üle poole sajandi.

„Ajalehte tuleb ikka tellida, olgu see rublaajal või krooni-euro ajal, tellime alati korraga terveks aastaks. Mis jutt see on, et inimesed ei taha lehte tellida. Aastaks tellides ei lähe meelest ära, kui tellimuse lõpp käes,” räägib loosiauhinnaga 50eurose Terminali tankla kinkekaardi võitja.

Tutvumine Tsiistre-Kündja kandis

Einar Müürsepp meenutab, et elas Kõoküla talus ja kohtus Helvega, kes elas Tsiistre ja Kündja vahel.

„Mina õppisin Väimelas elektrifitseerimist ja Einar oli ka elektrivõrkudes tööl, meile pakuti tööd Antslas ja korterit ka. Siis oli Lõuna kõrgepingevõrkude Võru võrgurajooni ülem Rein Trump, kes kahjuks jäi Estoniale,” seletavad Helve ja Einar. „Esialgu asusime elama Antsla alajaama majja teisele korrusele ja elasime seal umbes kaheksa aastat.”

Oma maja ehitamine Antslasse Oru põigu tänavale

„Maja saime püsti üpris kiiresti. Olime ju noored ka. Meenub, kuidas Helve kärutas tsementi mööda Einari täpselt maha pandud laudteed otse teisele korrusele,” räägivad mõlemad abikaasad ammustest aegadest.

„Tsement oli väga defitsiitne kaup ja seda sai toodud isegi Pärnust,” meenutavad Helve ja Einar.

Helve ja Einari poole juhatati, et kui tulete Võru poolt, siis kui sõidate üle Lambahanna oja, siis kohe paremale ja siis vasakule ning paremale jääbki Oru põik maja nr 8.

64 abieluaastat

Helve võtab abielu puhul kohe ise sõna ja kordab lausa mitu korda, et Einar on olnud väga-väga hea abikaasa ja tülisid ei tule isegi meelde. Nii ongi koos läbi poole sajandi teineteise kõrval oldud ja kaks last üles kasvatatud.
Helvet ja Einarit on vintsutanud tervisehädad, kuid sellest nad ei hooli ja võtavad pilditegemise ajal reipalt teineteisel kaenla alt kinni. Seda on ilus vaadata.

Sokid ja kaltsuvaibad

Helve näitab maja teisel korrusel asuvaid kangastelgi, millega ta teeb soojal ajal kaltsuvaipu.
„Aastaid tagasi tegin aastat umbes 400 kaltsuvaipa, nüüd vähem. Ostjaid jätkub! Veel meeldiv mulle kududa ja viimati tegin 27 paari sokke.

Praegugi sätin lõngakerasid korda, et edasi kududa,” räägib Helve.
* *
Kui jutt elektriarvetele läheb, siis Helve ja Einar ei kurda. Kui pensionirahadele lisada kaltsuvaipadest saadav raha, siis on mõlemad rõõmsad ja ütlevad, et patt on millegi üle kurta.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD