Menu

.      

Tellijaauhinna võitja Paul Peri: „Üks bussireis Euroopasse kestis seitse kuud!”

  • Kirjutas Kalev Annom

Paul Peri oma punase taksoga Võrus Vabaduse väljakul. Foto: KALEV ANNOM

Kauaaegne Võrumaa Teataja tellija-lugeja Paul Peri (73) tunnistab, et on rooli keeranud juba 55 aastat ja mingit tüdimust ei tunne ning kui on tuju, siis sõidab taksot praegugi.

Seega läks Terminal Oili kinkekaart igati õigesse kohta.

Puust kabiiniga GAZ 51

„Esimene auto, millega tuli 1967. aastal Obinitsa sovhoosis töötades sõita, oli puukabiiniga GAZ 51, mida kutsuti ka Molotoviks,” meenutab Paul Peri oma esimest autot ja kahetseb, et ei ole üles märkinud, mitu kilomeetrit ta on erinevate autode-bussidega läbi sõitnud. „Võib-olla paar miljonit kilomeetrit olen sõitnud, kuid täpsemalt ei oska öelda.”

Bussireis, mis kestis seitse kuud

Paul Peri on paarkümmend aastat sõitnud mööda Euroopat ringi turistidega ja nagu ta ise ütleb, siis on kõik riigid ja kohad läbi sõitnud Gibraltarist Põhja-Inglismaani ning tuletab meelde ühte tosin aastat tagasi toimunut reisi, mis venis seitsme kuu pikkuseks, nagu oleks tegu merereisiga.

„Oli järjekordne reis 50kohalise bussiga, kui Poolas juhtus avarii bussi ja reka vahel ning koju tagasi sain seitse kuud hiljem. Nii pikka bussireisi ei ole vist küll keegi läbi teinud. Paarimees Kalmer Meister nagu tajus, läks esiistmelt ära ja pääses. Buss jäi Poola vanarauaks. Oleme hiljem igal aastal teinud sel ajal peredega reisi. Nüüd rikkus koroona seda traditsiooni. Sai käidud ka Poolas haiglas, tohtritele Kännu Kukk ja kommi viidud ning kuulsin, et ega nad arvanud, et ellu jään,” räägib neljakordne vanaisa ja kahekordne vanavanaisa Paul Peri.

Setra on parim

Paul Peri jääb korraks mõttesse, kui tuleb jutuks, mis on olnud parim sõiduvahend ja ütleb siis veendunult, et maanteede kuningas on sakslaste Setra (Daimler AG) ja kui seda kinnitab puidust kabiiniga Molotoviga sõitnud mees, siis nii on.

Juubelite aasta

Tänavu märtsis tähistasid Malle ja Paul Peri kuldpulmapäeva ja nagu juba eespoolt lugeda, siis tänavu 55 aastat tagasi sai Paul juhiloa. Viimased viis aastat on mees taksoroolis olnud.

Kui aga jagada Pauli kaks miljonit kilomeetrit maakera ümbermõõduga, siis saab taas ilusa numbri ehk Paul on teinud ümber maakera 50 ringi! Palju õnne!

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD