Menu

.      

AI kirjutab tekste, joonistab pilte ja loob muusikat. Mida teeb ta panganduses?

  • Kirjutas Ede Raagmets

Ede Raagmets

ChatGPT tekstiloome, aga ka teiste tehisintellektil toimivate rakenduste loodud joonistused, videod ja muusikagi on haaranud meie jäägitu tähelepanu. Sest see on meelelahutuslik ja põnev. Kuid nende väga silmapaistvate tegude kõrval teeb AI tõsist taustatööd ka finantssektoris.

Nagu kõik teisedki, olen ka mina proovinud ajaviiteks anda ChatGPT-le käsklusi. Ja tundnud rõõmu, kui sain tulemuseks midagi nutikat. Küsimusele, millise Eesti panga klient ta tahaks olla (kuidas oleksin saanud jätta küsimata?), vastas ChatGPT, et kuna tal puudub füüsiline keha ja pangateenuste kasutamiseks vajalikud isiklikud andmed, siis ei saa ta küsimusele vastata*. Loomulikult ei oodanudki ma seal midagi kardinaalselt teistsugust, kuid ikkagi oli see suhtlus omamoodi tore. Elevust – ehk rohkemgi kui tekstide puhul? – tekitavad ka tehisintellekti loodud pildid, videod, muusika. Avanenud on justkui uued horisondid, kus muidugi kerkivad ka küsimused loominguliste õiguste, originaalsuse ja üldse inimlikkuse (vs masinlikkuse) kohta.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD