Menu

.      

Kaevur Mati Pakler tõusis Kiviõli kaevandusest maa peale päevavalguse kätte ja asus päevapilte tegema. Aasta oli siis 1967

  • Kirjutas Kalev Annom

Mati Pakler FOTO: Aigar Nagel

PÄEVAPILTNIK > Üks pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna. Kui pildi juures on ka tekst, kes-mis pildil, siis pildi väärtus kasvab mitu korda. Kui pildil kujutatu on mingi ajalooline hetk, muutub pilt lausa dokumendiks.

Tänavu 110aastaseks saav Võrumaa Teataja on püüdnud fotograafide tööd igati väärtustada. Meenutagem näiteks pedagoog Aare-Vello Mikkelsaare (1927–2015) fotosid vanast Võrust, mis ilmusid paarkümmend aastat tagasi kõrvuti Joosep Aaderi (1939–2016) värskete piltidega.

Võrumaa keskraamatukogu bibliograaf Merit Hunt andis teada, et kodulinna vana ja uus pilt ilmusid 2003. aastal ja on nüüdseks saanud ajalooks.

Kutsume ellu koostöö Krull-Pakler-Nagel!

Ühel kohtumisel Võru legendaarse fotograafi Mati Pakleriga tuli jutuks, et ta on umbes pool sajandit tagasi pildistanud palju Võru linna.

Mati Pakler: „Mulle tegi konkreetse ettepaneku tolleaegne Võru muuseumi direktor Aleksander Krull (1922–2010) ja nii sain naljaga pooleks öeldes teha ka „droonipilte” linna erinevatest kohtadest. Drooniks oli Lõuna kõrgepingevõrkude (LKV) Võru võrgurajoonist Rein Trumbi käest laenatud autotõstuk,” meenutab Mati Pakler toonaste piltide sündi. „Pildid ja negatiivid andsin üle muuseumile. Ja kui mälu ei peta, siis käisime sel moel pildistamas isegi kahel korral, kusjuures alati oli muuseumidirektoril eeltöö tehtud ja pildistamiseks kohad varem välja valitud.”

Mati Pakler mõtiskleb ja lisab, et ei varem ega hiljem ole keegi linnast nii täpselt pilte tahtnud, kuid Aleksander Krull oli nüüdismõistes multitalent ja armastas oma erinevaid ettevõtmisi, tööd muuseumis ja Võru linna.

Võru linna sünnipäeva eel on kavas avaldada koos Mati Pakleri ajaloolise (mustvalge) pildiga värske Aigar Nageli pilt võimalikult täpselt samast kohast.

Head vaatamist ja mõtisklemist! Kui teil tekib selle pildiseeria Krull-Pakler-Nagel vaatamisel häid mõtteid või teil on huvitavaid pilte, siis palume toimetusega ühendust võtta. Ilusat suve!

Suur tänu kõigile neile, kes on hoolitsenud selle eest, et pildil oleks kuupäev ja koht ning kes või mis on pildil.


See kirjutis oleks poolik, kui poleks lisatud, et eile sai Mati Pakler 81 ja täna saab Aigar Nagel 40aastaseks. Palju õnne!

Pilte hakkas Mati Pakler, eile viimast päeva 80aastane, tegema juba koolipoisina ehk kümmekond aastat varem, kui 1967. aastal kaevuriameti maha pani.

Koos Hillar Uusiga (1926–1994) sai tehtud ka filme, mis isegi auhinnalistele kohtadele jõudsid. Pildil on Mati Pakler 8. mail 2023. aasta keskpäeval kodus elutoas, kus seintel rikkalik valik perepilte. Foto: AIGAR NAGEL


 

Päevapiltnike nali

„Isa, kas mõnel pool on tõesti nii, et peigmees saab alles pärast abiellumist teada, kes on ta pruut?”

„Pojake, see on tegelikult alati nii!”

„Isa, ma ei saa aru?”

„Vaata, pojake, ka mustvalgel pildistamisel on nii, et alles pimikus saad aru, kas pilt üldse välja tuli ja kui sa pilti korralikult ei kinnistanud, siis läks kõik luhta mõne kuu või aasta pärast.”

„Isa, mida tähendab kinnistamine?”

„Pojake, saa täiskasvanuks, siis saad aru!”

„Isa, kui vanalt ollakse täiskasvanu?”

„Pojake, see on selline vanus, kui oled nii tark, et naist enam võtta ei taha!”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD