Menu

.      

Puidutoodetel maailmas ülejääk, metsamaterjali hinnad langevad

Toftani juhi Martin Arula sõnul on Võrumaa ja tervikuna Kagu-Eesti raiemahu osas vajalik, et igale metsast pärit ümarmetsamaterjalile oleks turg olemas siinsamas läheduses. Foto: TOMI SALUVEER

• Männipalgi tihumeetri hind langenud pooleteise aastaga 80 eurolt 65 eurole •

PUIDUTÖÖSTUS • Maailma metsasektoris toimuv ületootmine langetab jätkuvalt kokkuostuhindasid, praegu maksab tihumeeter männipalki 65 eurot. Võrumaa metsafirma ASi Toftan juhi Martin Arula sõnul on olukord puidutoodete turul keeruline, viimastel aastatel on tootmine nõudlusest oluliselt suurem.

Maailma majandus Arula sõnul praegu ei kasva ja see on kõige olulisem pidur ka puidutööstusele. „Kui ei ehitata ega sisustata kodusid, ei vaja inimesed ka ehitus- ja sisustusmaterjale,” sõnas ta ning lisas, et loodetav hinnatõus võiks saabuda järgmise aasta alguses.

„Kui nõudlus ei parane, toimub pakkumiste vähenemine, väheefektiivsed tööstused vabastavad aga sulgemisel turumahu teistele,” ütles Arula. „Kapitalistliku konkurentsivõitluse käigus kuumeneb turg mingil hetkel üle ja kukub siis kokku, seejärel alustatakse ülesehitamist jälle otsast peale – kapitalism käib oma igavest ringkäiku nagu loodus.”

20 PÄEVA ENIMLOETUD