Menu

.      

Avatud talude päev: Kolotsi ja Palvemaja

  • Kirjutas Kadri Nagel

Peopesale kõdi ehk Kolotsi talus sai ise kitsekesi toitma. Fotod: AIGAR NAGEL

Pühapäeval toimus teist korda üle-eestiline avatud talude päev. Oma uksed ja südamed avas üle 230 Eestimaa talu. Ka Võrumaal sai tutvuda nii loomakui linnukasvatusega, käsitööga, taimedega ja maitsta koduseid roogasid. Külastasime kokku kuut majapidamist, kelle tegemisi lähiajal kajastame.

Vastseliina vallas asub Kolotsi talu, kus tegeletakse kitsekasvatusega ning juustuvalmistamisega. Lisaks kitsedele võis seal veel kohata kanu ja kukki. Põliste pealinlaste pere asus maale elama seitse aastat tagasi, olles enne seda veel mõne aja elanud Hispaanias.

Lõbusa ja jutuka pereema Merle sõnul esimesed viis aastat talupidamine ainult neelas raha ja tagasi andma ehk siis ka kasumit tootma hakkas paar aastat tagasi. Praeguseks müüakse oma toodangut laatadel ja restoranidesse, aga juustu saab postiga koju tellida ka üle terve Eesti.

Peale kitsepiimajuustu valmistatakse ka lehmapiimajuustu. Pildil juust kuivatatud tomatiga. FOTO: Aigar Nagel

Talu põhitoodanguks on kitsepiimajuust, aga juurde tehakse ka lehmapiimajuustu. Mõnusa maitsenüansi annavad juurde lisandid, millest koha peal sai mekkida näiteks juustu kuivatatud tomatiga.

Talupidamise eest kannavad hoolt neli usinat kätepaari: ema, isa ja kaks last. Perenaise Merle ülesandeks on tegeleda kitsedega: toitmine, lüps ja õpetamine. Kõik, kes arvavad, et kitsed on rumalad koduloomad, peavad oma sõnad tagasi võtma, sest Merle hõikamise peale jooksid kitsed kohale ning pärast lüpsi ootasid kõik ilusti reas, et naine neid veidi sügaks ja paar sõna juttu ajaks. Kohe kui piim on toauksest sisse jõudnud, võtab töö üle pereisa Mart, kes majandab piimaga seni, kuni sellest on üks ilus juustuketas valminud. Lapsed aitavad vanemaid igapäevaselt kõigis tegemistes.

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD