Menu

.      

Homme on Rogosis sügislaat, kus võistlevad rammumehed, kurgid ja hoidised

Sirje Pärnapuu töötab Haanja vallas kultuurijuhina alates 2000. aastast. Enne seda oli ta Rogosis seitse aastat algklasside õpetaja.  Foto: ANDREI JAVNAŠAN

EESTI TOIT ROGOSIS • Homme kell 10 avatakse Ruusmäel Rogosi mõisa sisehoovis kolmeteistkümnes sügislaat, kuhu esimesed müüjad saabuvad oma kaupa müügiks sättima juba päikesetõusul.

Laada korraldaja Haanja valla kultuurijuhi Sirje Pärnapuu sõnul taasalustati Rogosis laatade korraldamisega aastal 2000.

„Siis kui renoveerimise käigus mõisaõue kasutada ei saanud, jäi kolmel aastal laat pidamata,” rääkis Sirje Pärnapuu Võrumaa Teatajale. „Müügikohad on tasuta, parkimine samuti. Mõisaõue mahub 30 müügikohta.”

Sirje Pärnapuu sõnul on laada korraldamine lihtne, sest müüjad tulevad ise kohale. Sama on ostjatega, peale kauba on peaaegu alati vedanud ka ilmaga. Ka homseks ennustatakse ilusat ilma ja sooja isegi kuni 23 kraadi.

„Rogosi kurki” valime tänavu juba viiendat korda. Peamine on lihtsus. Iga soovija saab maitsta ja nii selgub parim. Esimest korda proovime hoidiste degusteerimist. Rogosi rammumeest valime juba 13. korda. Rammumeeski selgub mänguliste lihtsate katsete teel,” tutvustab laadal toimuvat Sirje Pärnapuu.

Rogosi sügislaat on Eesti toidu kuu raames ainuke Võrumaad esindav sündmus. On andmeid, et Rogosis korraldati sügislaata juba 1930. aastatel.

20 PÄEVA ENIMLOETUD