Menu

.      

Poolsada aastat tegutsenud Võru jalatsiparandus sulgeb homsest uksed

1980. aastatel tervet korrust täitnud kingatöökoda on tänaseks masinatest tühi, need on viidud vanarauaks. Viimane sõdur Enn Kahri läheb tööle Ritico jalatsitehasesse. FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

SULGEMINE • Võru linna legendaarne kingaparandus sulgeb homsest uksed, poolsada aastat Jüri tänaval tegutsenud jalatsitöökojas töötas 1980. aastate keskel seitse inimest. 35 aastat töökoda juhtinud Silvi Eksin viib lähipäevadel vanaraua kokkuostu viimase jalatsipingi.

„Kliente ei jätku ja praegune kingaparandaja sai endale teise töökoha, talle ei jätkunud siin enam neljaks tunniks tööd,” ütles Eksin. „Meie tegevus oli lõpupoole rohkem kui heategevus.”

Suurem osa masinatest on Eksini sõnul praeguseks vanametalli kokkuostu viidud. „Need olid nii suured, et tõsteti vanasti kraanaga aknast sisse,” lausus Eksin. „Ühe allesjäänud õmblusmasina lubasin poisile ja teise viin vanametalli.”

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Masinad on tema sõnul suured kolakad - vaevalt, et mõni muuseum nende vastu huvi tunneb, kõik masinad töötasid ka tööstusvooluga.

Kaks viimast Jüri tänav 43 töökojas töötanud kingaparandajat on olnud kurdid. Jüri Kirspuu lahkus viis-kuus aastat tagasi ja jätkab kingsepana tööd Jüri tänav 32a.

Praegune kingameister Enn Kahri läheb aga tööle Kirumpääl asuvasse jalatsitehasesse OÜ Ritico. „Ta on jalatsitega hästi kursis, sai sinna tööle taldasid alla panema,” lisas Eksin.
Ka mõlemal kingaparanduses töötanud mehel oleks järgmisel aastal täitunud 34 aastat tööstaaži.

35 aastat legendaarses Jüri tänava kingatöökojas töötanud Silvi Eksin teeb viimaseid arvutusi arhailisel arvelaual.

Kingaparandus tegutses alguses teeninduskooperatiivina, hiljem aktsiaseltsina ja viimased aastad FIEna.

Parimatel aegadel, 1980. aastate keskel oli kingatöökojas tööl seitse töötajat, kasutusel oli terve teine korrus. „Kõigil oli tööd ja olid ka pikad järjekorrad, oli ajatööd ja ootetööd,” lisas Eksin.

20 PÄEVA ENIMLOETUD