Menu

.      

Tsooru Maarahva kaubamaja – ainus omasugune Võrumaal

Maarahva kaubamaja looja ja omanik Arvo Tamm ning müüja Luule Puiestee.  Foto: ANDREI JAVNAŠAN

MAAKAUBANDUS • Oktoober on OÜ Toomeoru Maarahva kaubamaja sünnikuu ja tänavu sai selle kuu 13. kuupäeval kaubamaja 25 aastat vanaks. Noore mehe iga, arvame, kuid selle aja jooksul on maja mõndagi näinud. Huvitav on seegi, et samas Tsooru küla keskuses on kaubamajast paarikümne meetri kaugusel ka Antsla tarbijate ühistu kauplus A ja O. Võrumaa kohta võib öelda, et hea, kui siin suuremates külakestes üldse pood on, aga Tsoorus on poode lausa kaks.  

Kaubamaja omanik Arvo Tamm leiab, et rahvale on kaks poodi hea, kuid aimab, et põhjus on hoopiski proosalisem. Nii või naa, kuid erapood oma värviliste maakividest müüridega troonib uhkelt sügiseses halluses, andes jumet Tsooru omanäolisele keskusele.

Inimesi jääb järjest vähemaks, aga hakkama saame Arvo Tamm ütleb, et Tsoorus on inimesi väheks jäänud. Eks selle tõttu ka ettevõtlust. Näiteks on siinkandis ainult üks puiduettevõte, kõik, kes nooremad, on läinud mujale tööd otsima. „Minu pood püsib tänu sellele, et meil on läbisõitjaid, kes poes käivad. Meil on müügil kogu aeg värske kaup, mida toon ka  Lätist. Igal hommikul on kuumad värsked pirukad ja saiakesed. Vanasti tegin kõik küpsetised otsast lõpuni ise. Nüüd teeme miniaga kahasse. Mina tõusen hommikul kell neli ja teen taigna. Siis tuleb minia ja hakkab küpsetama. Nii saamegi tulikuuma kauba letti. Ja igal hommikul rahvas juba ootab.”

20 PÄEVA ENIMLOETUD