Menu

.      

Vast valminud Sõlekeses on tänu Võrukaela aasta mängule veel midagi tuttuut

  • Kirjutas Mailit Paju

Kas kingitus mahub läbi akna? :) Hästi läks! Mahub küll.

AUHINNA KÄTTESAAMINE ❯ Juba teist aastat korraldab Võrumaa Teataja oma lastelehel Võrukaela aasta mängu. Selleks tuleb toimetusele läkitada pilt või luuletus etteantud teemal. Praegu ootame näiteks sügisesi võistlustöid, mida saab Võrukaelale saata või tuua kuni 2. oktoobrini. Tänu headele koostööpartneritele on aasta mängu auhinnapagas lai ning alati, kui vastava võistlusperioodi võitja on selgunud, saab ta ühelt aasta mängu sponsorilt midagi head ja vajalikku. Nii juhtus ka Võru Sõlekese lasteaia seitsmenda rühmaga, kes sai võidutöö preemiaks kingituse osaühingult Pargi Puukoda.

Liivakastist massaažikast

Esialgu oli välja reklaamitud, et Pargi Puukoda paneb Võrukaela 2017. aasta mängu auhinnaks välja liivakasti suurusega 1,5 m x 1,5 m. Kuna aga kingituse võitjaks osutus lasteaiarühm, mitte üksikisik, siis kujunesid asjaolud mõnevõrra teistsuguseks, kui ette oli nähtud.

Võru Sõlekese lasteaia seitsmenda rühma lapsed uues massaažikastis rõõmustamas. Nende kõrval selle valmistajad Pargi Puukojast: firma omanik Martin vasakul ja tööline Andres paremal. Fotod: MAIA PÄEVALILL

Kui juuni algul võiduteade lasteaiale tuli, siis oldi pisut kimbatuses, sest Sõlekese renoveerimistööd olid lõpule jõudmas, lasteaia õueala ammu ära planeeritud ja valmiski seatud ning asenduspindade juurde, kuhu lapsi veel viimast kuud toodi, uut liivakasti enam panna ei soovitud. Andsime Sõlekese juhtkonnale võimaluse veel veidi aega asja üle mõelda ja lõpuks tuli lasteaia õppealajuhatajalt Eve Kirsilt mõte, et liivakasti võiks värskelt renoveeritud majas hoopis seitsmenda rühma ruumi paigutada. Sellega olid rühma õpetajad Zoja Nikandrova ja Maia Päevalill ning abiõpetaja Eha Banhard igati päri. Kuna rühmas on juba väike mängulaud kineetilise liivakastiga, siis arvas Eve Kirs, et uut liivakasti ei peaks täitma mitte liivaga, vaid sinna võiks paigutada hoopis kivid või kastanimunad. Nendega täidetud kastis saaks iga laps soovi korral edasi-tagasi käia ja tegemist oleks jalataldade masseerimiskastiga.

Pargi Puukoja omanikul, puidutoodete meistril Martin Mõttusel ei olnud Sõlekese plaani vastu midagi. Ta ütles ainult seda, et kuna toode läheb lasteaeda, siis tuleks see teha paksemast materjalist, kui ta oli esialgu mõelnud. Samuti rääkis ta, et üksikisik oleks liivakasti saanud viimistlemata kujul, kuid lasteaiale kingiks ikka päris valmis asja. Nii käis ta vast avatud Sõlekeses vaatamas, milliseid toone on seitsmenda rühma ruumides kasutatud ja missugust värvi massaažikast sinna sobiks. „See võiks olla heleroheline ja helekollane,” arvas ta ning just niisuguseks ta selle värviski.

Kuna äsja renoveeritud Sõleke oli saanud ka uue sisustuse, siis tuli mõelda veel sellelegi, kuidas Võrukaelast võidetud kingitus rühmaruumi ära mahutada. Aasta mängu reklaamilt loetud suurus 1,5 m x 1,5 m ei sobinud sinna kuidagi ja nii paluti Pargi Puukojal kast teiste mõõtudega teha. Firma omanik Martin Mõttus tuli ka sellele soovile vastu ja kast sai suurusega 3 m x 0,8 m. Niisuguses mõõdus kast pidi ka kenasti läbi rühma uste mahtuma, ent kui see kohale toodi, selgus, et mitte välisuksest. Õnneks olid aga sealsamas Olevi tänaval parajasti teetöölised, kes olid nõus tõstukiga abi osutama.

Tublidelt meestelt headele lastele

Uhke kingituse, mille valmistamine koos värvimisega võttis Pargi Puukoja meestel aega umbes pool päeva, väärtus on umbes 160–180 eurot. Peale liivakastide tehakse ettevõttes paljusid muidki puidust tooteid, näiteks koerakuute, kalmistupinke, mängumaju ning teisi kodus ja aias kasutatavaid tooteid.

„Kiidame Martin Mõttust ja tema abilist väga, sest kõiki meie soove võeti arvesse. Nad nägid kõigega väga-väga palju vaeva ja oleme lõpptulemusega ülimalt rahul,” rääkis Võru Sõlekese lasteaia seitsmenda rühma üks õpetajatest Maia Päevalill. Tema sõnul tehakse rühma laste vanematele koosolekul ettepanek, et iga laps võiks massaažikasti kivisid või kastaneid tuua. „Ehk tunnevad nad need siis pärast ära ka. Ise olen juba ostnud pimedas helendavaid kivisid.”

Eks uued asjad teevad ikka rõõmu ja nii oli reedel, kui kingitus oli kohale toodud, lastes elevust palju. Hetke, mil keegi ei oleks tahtnud uues kastis mängida, ette ei tulnud, kuigi kast oli alles tühi. Õpetajate sõnul hakkavad rühma lapsed uue kasti serval üheskoos ka siis istuma, kui on tulemas söögiaeg ja kõigile selgeks saanud söögisalmi vaja lugeda. „Püüame uut asja kasutada võimalikult loovalt,” lausus Päevalill rahulolevalt. Just tema oli see, kes rühma tehtud võistlustöö, mis hiljem osutus aasta mängu viienda perioodi võidutööks, Võrukaelale saatis ning kes lapsi selle tegemisel oli innustanud ja juhendanud. „Võrukaela aasta mäng on väga tore konkurss ja kindlasti võtame teie võistlustest edaspidigi osa,” lisas ta.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD