Menu

.      

Õpilased saavad oma minifirmad laadal proovile panna

  • Kirjutas Kadri Nagel

Kerttu, Janna ja Diandra paar päeva enne laada algust. Tüdrukutel on veidi närv sees, et kas ostjaid ikka jagub ja ega smuuti hind liiga kõrge ole. Fotod: AIGAR NAGEL 

ÕPILASFIRMAD > Reedel, 1. juunil toimub Kagukeskuses õpilasfirmade laat. Laadast võtavad osa Võru Kesklinna kooli, Võru Kreutzwaldi kooli ning Võru Gümnaasiumi noored, kes pakuvad tooteid, mis on välja mõeldud enda loodud firmade poolt. Lisaks osalevad laadal külalised Põlvast, Tartust ja Tallinnast. Kokku on laadale registreerinud 45 õpilasfirmat ja -kollektiivi.

Kesklinna kooli noored asusid oma firmasid välja mõtlema juba mitu kuud tagasi. Kõige raskemaks oligi plaani välja mõtlemine, et mida üldse müüa. Õpetaja on meil ka päris nõudlik, see teeb ka ülesande raskeks, aga samas nii ei saa kohustustest ka kõrvale hiilida, räägivad tüdrukud, kes osalevad laadal minifirmaga Joo ja naudi. Joo ja naudi pakub laadal tervislikke smuutisid, kuhu ei ole lisatud suhkruid. Kõik joogid koosnevad puuviljadest ja looduslikest maitseandjatest nagu spinat ja ingver.

Smuutide retseptid on leiutatud koostöös internetiga, räägib üks firma liige Kerttu. Nimelt otsiti smuutide retsepte internetist ja mugandati neid nii nagu endale meeldib. Kodus katsetati erinevaid lahendusi, kuni lõpuks saadi mõnusa maitsega smuutid. Nii võibki leida ühest smuutist ingverit ja spinatit, aga kuna kõik joogid lastele endale maitsevad, siis võib neid pisut ebatavalisi koostisosasid usaldada.

Mõnusad ja värvilised smuutid, mida laadalt leida võib.

Õpetaja Triinu Kärbla, kes on üks õpilaste juhendajatest, sõnab, et selliseid projekte on vaja, sest see arendab nii loovust kui ka mõtlemist. Lapsed saavad nii oma esimese kogemuse majanduse ja ettevõtlusmaailmas tegutsemisel. Läbi projekti õpitakse kõike, mis käib firma loomisega ja tegutsemisega kaasas, räägib Kärbla. Nii nagu lapsedki, leiab ka õpetaja Triinu, et kõige raskem oli idee väljamõtlemine, pärast seda kui kõik juba käima läks, siis tekkis hasart ja mõtted hakkasid lendama. Kõik, kes on algusest peale ilusti oma tööd ära esitanud ja kaasa mõelnud ning vaeva näinud, nendel peaks laadal päris hästi minema, on õpetaja igati positiivne.

Eelpoolmainitud smuutide müügile on laadal saada veel paljugi põnevat, nagu näiteks looduskosmeetikat, kasemahla, erinevat käsitööd. Seega tasub olla kohal nii ostja kui pöidlahoidjana, et lastel jätkuks ettevõtlusindu kogu eluks.

20 PÄEVA ENIMLOETUD