Võru juustutehase plaanid tulevikuks: 100 000 juustukera lattu küpsema!

Valio Administratiivhoone ehitus

• Vahur Sikaste: „Plaanime Forte ladu tulevikus kümme korda suurendada.” •

 Juustutootmise algusaastad Võrus

1968. aastal rajati Võru juustutehase eelkäija Võru Piimatoodete Kombinaat aadressil Pikk tn 23, kus seisab Võru Juust praeguseni. Algusaastatel sündisid Võru Juustus legendaarsed Vene juust ja juust Atleet.

 Juustu tootmine oli tehase esimestel tegevusaastatel füüsiliselt väga raske. Juustu valmistati kerades, ühe juustukera kaal oli aga umbes 15 kg. Metallist juustuvormid kaalusid poole rohkem ja neid tuli töötajatel vahel tõsta lausa peast kõrgemale presside alla, milleks kutsuti appi isegi sõjaväelasi. Seejärel tuli eelpressitud juustukerale asetada lapp ja juust ümber pöörata nii, et juustukera täpselt vormi kukuks – selline täpsusloopimine oli kurnav. „Seda rasket tööd tegid ainult mehed ja naised olid töö juures abilisteks,ˮ meenutab Võru Juustu juustumeister ja Atleedi juustu retsepti looja Valve Kelp.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD