Menu

.      

Võrus Roopa tänaval on Eesti lõunanurga suurim autoremonditöökoda

  • Kirjutas Kalev Annom

Roopa Auto staažikad töötajad ja asutajad. Suulo Listak (staaži 20 aastat, vasakult), Mati Jaaska (41), Rein Kalda (25), Valdur Kalda (25), Tanel Kuusik (20), Valve Kuusik (25) ja Viljo Kuusik (40). Ees on rehvi kõrval onäha ühte velge, mille sõitis olude sunnil selliseks Tanel Kuusik 2017. aastal Keenia (Kenya) kõrbes Toyota Noah roolis Kirimuni külla abisaadetist viies. FOTO: Kalev Annom

Tänapäeval saab veendunult öelda: auto tuli, jäi ja võitis, mis sest tänavu sügisel möödub 120 aastat esimesest autoõnnetusest, milles hukkus inimene ja aasta-aastalt hukkunute arv kasvab.

100 aastat tagasi oli autotootjate müügiargument number üks auto kiirus. Parimad autod sõitsid sada aastat tagasi juba 110 km/h. Autode sõidukorras hoidmine vajas töökodasid. Kui esialgu sai mõni asi hädakorras korda tehtud tõllatöökojas, siis üpris kiiresti tekkisid ratta- (rehvi-) ja automobiili töökojad jne.

Võru autonduse 1970. aastad

Võrru Roopa tänavale tekkis ligemale 50 aastat tagasi väike teeninduslinnak koondise Tamula eestvedamisel. Roopa tänaval töötasid kudujad, oli metallitsehh, dekoori- ja hauasammaste valmistajad, remonditi autosid. Pikal tänaval valmis tolle aja kohta moodne, soojendusagregaatidega ETKVL koondis Auto Võru majand. Eriti märkimisväärne on, et mõlemad ettevõtted ehitati spetsiaalselt, mitte ei kohandatud selleks olemasolevaid hooneid. Võru Autoteeninduse käivitasid Elmo Land ja Ülo Eliste. Koondise Auto eesotsas olid tol ajal Avo Kilgast ja Vello Laev.

Roopa Auto

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD