Menu

.      

Võru maakonna aasta isa 2022 on Kalvi Kõva

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võru maakonna aasta isa 2022 Kalvi Kõva koos perega  FOTO: Birgit Pettai

Täna Võru Kandles toimunud isadepäeva kontsert-aktusel andsid Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots ja Võru maakonna aasta ema 2022 Helve Einla üle Võru maakonna aasta isa tiitli Rõuge vallas elavale kolme lapse isale Kalvi Kõvale.

Tänavune Võru maakonna aasta isa Kalvi Kõva on hea eeskuju oma lastele, aga ka inspiratsiooniks kodukoha kogukonnale. Aasta isa konkurssi eest vedanud Kristi Vals ütles, et ehkki need omadused on olemas ka teistel aunimetuse kandidaadiks olnud isadel, eristus Kalvi eriliselt tütre Katri esitatud kirjelduse poolest.

Tema tütar on öelnud „Minu isa on lihtsalt nii äge isa! Seda ägedust ei hinda ainult mina ja minu vennad, vaid ka meie sõbrad, kes teavad, et minu isa on see mees, kelle poole võib alati enda mure või rõõmuga pöörduda. Meie isa on maailma parim isa! Oleme talle õpetatu eest väga tänulikud! „

Isa Kalvi on oma lastele on ta õpetanud hoolivust, abivalmidust, töökust ja distsipliini, pingutada enda eesmärkide nimel. Kõik kolm last on edukad oma õpingutes, õpingute kõrvalt tegutsevad lapsed vabatahtlikena mitmetes organisatsioonides, olles mitmel korral tunnustatud aukirjadega.

Ta on suutnud kõigis enda lastes äratada austuse enda kodukoha Rõuge ja kohaliku kultuuri vastu. Ta peab tähtsaks austada meie juuri, väärtustades kogu hingega võrokeste kultuuri, keelt ja pärandit. Tütar Katri Kõva tõi ka vahva näite, kuidas tänu isa Kalvile on peres õpitud võro kiilt purssima. “Näiteks algatas meie isa ühel hetkel aktsiooni, et laupäeva õhtul saunas räägime ainult võro kiilen,” ütles tütar Katri.

Perekonna sõnul on ta üks tõeline seltskonnahing. Tema jaoks on tähtis, et seltskonnas oleks alati naer. Lisaks peavad nad tema supervõimeks oskust mõelda suurelt. Perekond on tänulik, et hoolimata sellest, et ta on suure osa enda laste arenguajast sõitnud Eesti linnade vahelt, on ta alati suutnud tagada selle, et ta on oma lastele olemas, toetab väärtustades pere ja kodu. Temas on nende sõnul parajalt eestimaist rahulikkust, samas ka analüüsivõimet ja elukogemust ning tema peale saab alati loota.

Kui ta oli 24-aastane, siis sai temast Rõuge vallavanem, rõugelaste heaolu eest vastutas ta vallavanemana 8-aastat, 2007 aastal usaldati talle rahvasaadiku mandaat Eesti Vabariigi parlamendis. Sügisel 2021 sai temast Rõuge vallavolikogu liige. Samuti on ta olnud Rõuge Kooli hoolekogu liige ja aktiivne Rõuge valla külaelu üks eestvedajatest. Ta on alati väärtustanud seda ja julgustanud, et noored võtaksid kohalikes otsustusprotsessides osa. Hobina, au ja uhkusega tegeleb ta põllumajandusega ja lööb kaasa aktiivselt vabatahtliku päästjana Rõuge Priitahtlike Pritsimeeste juhatuse liikmena.

Tänavu esitati Võru maakonna aasta isa aunimetusele kokku 7 kandidaati: Aivar Kõlli (Võru vald), Üllar Ojaveer (Võru vald), Veiko Park (Võru vald), Aare Uibu (Rõuge vald), Mati Kuklane (Rõuge vald), Taavi Karu (Rõuge vald), Kalvi Kõva (Rõuge vald).

Aasta isa tiitlit on Võru maakonnas välja antud alates 2005. aastast. Eelmisel aastal pälvis tiitli nelja lapse isa Mihkel Matsin.

Võru Kandles toimunud isadepäeva kontsert-aktusel esinesid Võru naiskoor Kannel. naiskoori ansambel Sinilill, Võru Kreutzwaldi kooli laululapsed Evert Ojaots ja Marken Mürk, Võru Lasteaia Sõleke laululapsed, dirigendid ja õpetajad Helga Ilves ja Erja Arop, kontsertmeister Piret Rips-Laul, viiulil Elise Marie Olesk, teadustajad Annabel Rõngas ja Marken Mürk. Isasid õnnitles ka Rõuge valla esindus.

20 PÄEVA ENIMLOETUD