Menu

.      

Obama visiit toob kaasa ajaloo kõige karmimad turvanõuded

Hanno Pevkur FOTO: VTUSA presidendi Barack Obama Eesti visiidi turvalisuse eest vastutava siseministri Hanno Pevkuri sõnul pole Eestis kunagi varem nii suuri turvameetmeid varem kasutatud nagu see saab Obama visiidi ajal olema.

„Suure tõenäosusega pole Eestis kunagi varem nii suurt turvameetmetega paketti rakendatud. Arvestades julgeoleku olukorda maailmas, siis jah, need meetmed on tervikuna suuremad kui George W. Bushi visiidi ajal,” tõdes Pevkur, kirjutab Eesti Päevaleht. Kuigi visiidini on aega vähem kui kolm nädalat, on Pevkuri kindel, et Eesti saab kõigega hakkama.

Nagu viitas ka Põhja prefekt Kristian Jaani, on Eesti politseil väga korralik suurte visiitide turvalisuse tagamise kogemuste - pagas. „Oleme aastate jooksul vastutanud nii NATO välisministrite, Saksamaa liidukantsleri kui ka Briti kuninganna turvalisuse eest. 2006. aastast on Eestil kogemus ka Ameerika Ühendriikide presidendi võõrustamisest ning meie väike riik on selliste suurte asjadega alati hästi hakkama saanud,” kinnitas Jaani.

Teada on, et enne selliseid visiite tuleb külalise turvameeskond nädalaid varem kohale. Kas USA salateenistus on juba Tallinnas, ei saa Pevkur kinnitada ega ka ümber lükata. „Ma saan öelda, et suhtlus teenistuste vahel loomulikult on ja kindlasti kestavad ettevalmistavad tööd kaua. Aga kes, kui palju, millal ja kui kaua on siin meie partneritest, ei saa ma kahjuks öelda,” ütles Pevkur. Samamoodi ei saa praegu öelda, kui suur on USA presidendi kaaskond.

Samuti saadetakse külastatavasse riiki, nii ka Eestisse, ette suur hulk masinaid, sealhulgas autod, millega president sõidab. Arvestades visiidi turvareegleid, on Pevkuri sõnul oluline, et inimesed mõistaksid tehtavaid piiranguid. „Inimestel on kindlasti meeles 2006. aastal Eestit külastanud toonase USA presidendi George W. Bushi visiit. Nagu toona, saavad ka sellel korral olema need piirangud kindlasti väga suured, seda eriti Tallinnas, mispuhul loodan inimeste mõistvale suhtumisele,” ütles Pevkur.

Tallinna kesklinnas töötavale inimesele tähendab see eelkõige, et visiidi päeval 3. septembril tuleb tööle minna kella kaheksaks hommikul, isegi kui tööpäev algab alles kell kümme. Kellel võimalik, need võiksid töötada kodus. Nimelt on Tallinna kesklinna eri piirkondade liiklus sellel kuupäeval pikka aega suletud. „Põhimõtteliselt kesklinna ei tasuks tulla,” möönis Pevkur.

„Et visiidiga seotud turvameetmed häiriksid tallinlaste igapäevaelu nii vähe kui võimalik, anname visiidile eelnevatel päevadel meedias detailselt infot liikluskorralduse muudatuste ning piirangute kohta,” kinnitas Põhja prefekt Jaani. Piirangud ei tähenda üksnes liikluspiiranguid, vaid liikumispiiranguid laiemalt.

Pevkur tõdes, et visiit paneb siseministeeriumi allasutustele – nii politseile, kaitsepolitseile, piirivalvuritele kui ka päästjatele väga suure surve. Kristian Jaani märkis, et ainuüksi visiidiga seotud politseioperatsiooni kaasatakse kokku ligi 1700 töötajat. „Toome visiidi ajal Tallinnasse lisajõude kõigist prefektuuridest. Samal ajal peavad muidugi jätkuma kõik meie tavapärased tööd ning tagame turvalisust üle Eesti. Kindlasti tuleb katkestada puhkusi ning paljudel teha ületunde,” ütles Jaani.

Suuremalt jaolt puudutab Obama visiit siseministeeriumi valitsemisala, kuid kaudselt siiski ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, maksu- ja tolliameti kaudu rahandusministeeriumi, kiirabiteenistuse kaudu sotsiaalministeeriumi ning muidugi Tallinna linna, kelle territooriumil see toimub. „See on erinevatele osapooltele väga suur koostööprojekt,” rõhutas Pevkur. Ta nimetas ka kaitseministeeriumi haldusala, kust korrakaitse ülesannetesse kaasatakse kaitseliidu ja vajaduse korral ka mõningaid kaitseväe ressursse.

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama saabub Eestisse visiidile 3. septembril ja kohtub president Toomas Hendrik Ilvese, Läti riigipea Andris Bērziņši ja Leedu riigipea Dalia Grybauskaitėga. Lisaks Balti riigijuhtidele kohtub president Obama ka peaminister Taavi Rõivase ning Eesti valitsuse liikmetega ja esineb Tallinnas  avaliku loenguga. Eesti visiidi järel suundub USA president Walesi, kus ta osaleb NATO tippkohtumisel.

Ameerika Ühendriikide presidendi visiit kinnitab Eesti ja USA pikaajalisi ja tihedaid liitlassuhteid ning tunnustab Eesti tegevust ühiste eesmärkide saavutamisel. Kohtumistel arutatakse eelseisva NATO tippkohtumise valguses USA ja Euroopa julgeoleku aktuaalseid küsimusi. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD